SÁRGACSEKK

Az év­ti­zed leg­hi­de­gebb tele kö­ze­leg. Így spó­rol­hatsz a fű­té­sen!

Télen akár két-há­rom­szo­ro­sára is nőhet a rezsi. Ennek nagy része a fű­tésre megy el. Össze­gyűj­töt­tünk né­hány trük­köt, ami­vel je­len­tő­sen tudod kí­mélni a pénz­tár­cá­dat.

Készülj tudatosan!

1-2 évenként nem árt szakemberrel ellenőriztetni a rendszert.  A régi alkatrészek cseréje akár 10-15% rezsicsökkentést is okozhat a háztartásban. Az évek során lerakódott szennyeződések miatt több energiát használnak a fűtőtestek. Célszerű még a hideg beállta előtt beiktatni egy alapos takarítást!

Használd a függönyödet!

Egy vastag függöny rengeteg hőt tud bent tartani fagyos éjszakákon. A téli napsütés viszont kiváló energiaforrás, nappal érdemes beengedni az ablakon. 

Fotó: (Thinkstock)
Fotó: (Thinkstock)

Ne pakolj a fűtőtestre!

Sokan használják ruhaszárításra a radiátort, de ez nagy hiba. A nedves ruha ugyanis megakadályozza a meleg levegő szabad áramlását. 

Temperálj!

A különböző helyiségekben más és más az optimális hőmérséklet, ha lehetőséged van rá, külön-külön állítsd be: 

Konyha: 20 °C

Nappali: 20 °C

Eközben a címlapon

Háló: 23 °C

Fürdő: 18 °C

Gyerekszoba 21-22°C

Ha elmész otthonról, vedd le a fűtést 15 fokra. Ennél jobban nem érdemes, mert akkor este túl nagy energia visszapótolni a hőt.

Nyílászárók: itt fogd meg a meleget!

Fotó:(http://www.budapestitudakozo.hu/)
Fotó:(http://www.budapestitudakozo.hu/)

A régi fakeretes ablakokon szinte szökik a meleg. Ellenőrizd a az esetleges réseket, vetemedéseket. Vékony szivacscsík felragasztása a keret teljes hosszában sokat segít. De a régimódi dupla ablakok közé csinos hengerpárnát is helyezhetsz, sokat felfog a huzatból.De tény, hogy tökéletesen záródó műanyag keretes alak sokkal jobban szigetel, akár 25%-kal is csökkentheti a számlát. 

A nagy tükör trükk!

Erősíts hőtükörfóliát a fűtőtest mögé: 5-6 százalék lesz a megtakarítás! A fólia visszatereli a hőt a lakás belseje felé, így azt nem a hideg hal szívja el. Elképesztő egyszerű, mégis nagyon hatékony megoldás!

Párásíts!

Egyszerűen nő a hőérzet a párás levegőn. Érdemes egy-egy edényben vizet tartani. Nemcsak a hőérzetnek tesz jót, de a légutaknak is sokkal kellemesebb a párás levegő.