KEDVENC

Az ál­lat­or­vos el­árulta: ezért kö­hög­nek ős­szel a ku­tyák

Min­den gaz­di­nak tud­nia kell, hogy négy­lábú ked­ven­cét ugyan­olyan ve­szé­lyek fe­nye­ge­tik, mint az em­be­re­ket a hű­vö­sebb idő be­kö­szön­té­vel. Lás­suk, mint mond az ál­lat­or­vos!

Csakúgy, mint nálunk, embereknél, a váratlanul beköszöntött ősz igénybe veszi az immunrendszert és kutyáink is könnyen megfázhatnak, vagy fertőző betegségeket kaphatnak el.

Fotó: 123RF
EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Egy egyszerű megfázás általában egészséges kutyánál nem okoz súlyos tüneteket. Amennyiben a kiskedvenc étvágya, kedve, bélsara, vizelete rendben van, nem szükséges rögtön az orvoshoz rohanni.” javasolja Dr. Bedi Dòra és Dr. Faluvégi András a Gizmók Állatorvosi Rendelő két szakembere. Ha elhúzódó jellegű az orrfolyás, szem váladékozása, esetleg köhögés, levertség is jelentkezik, azonnal érdemes felkeresnek az állatorvost!

1. Ősszel támad a kennel köhögés

Fotó: 123RF

Ha hirtelen erős, szűnni nem akaró, libagágogás-szerű köhögést tapasztalsz a kutyádnál, akkor is érdemes azonnal felkeresned a rendelőt. Hiszen, az ilyen semmiből felbukkanó, erőteljes köhögést okozhatja akár lenyelt, vagy felszippantott idegentest, esetleg az őszi időszakban tipikusan nagyobb számban megjelenő kennel köhögés, melyet alapvetően baktérium okoz, ám ehhez több vírus is társulhat. Ez általában orrfolyással, szemváladékozással is jár. Gyakori a láz, levertség, étvágytalanság. Jó, ha tudod, hogy ezt a nyavaját leggyakrabban a kutyapanziókban, kutyaovikban, kutyaiskolákban, futtatókban kapják el az ebek.

2. Hogyan fertőződhet meg a kutyád?

Fotó: 123RF

Elsődlegesen a beteg állat váladékaival, melyek tüsszögéssel, köhögéssel, ugatással is ürülnek. A környezet tárgyain is életben maradhat a baktérium, vírus, akár több napig is. Így a víz, melyből a fertőzött kutya ivott, a bot, amit a szájába vett, szintén fertőzési forrássá válik. Természetesen direkt módon is megbetegedhet kedvenced, ha a fertőzött kutyával egymást szaglásszák, nyalogatják. Azt is jó, ha tudod, hogy egy fertőzött állat nem mindig mutat tüneteket!

3. Mit kell egy gazdinak tennie?

Érdemes a megelőzésre koncentrálnod, mert a betegség kezelése hosszadalmas. Mivel a kennel köhögés alapja bakteriális fertőzés, így sokáig tartó, minimum 10 napos antibiotikum kúrára van szükség, egyéb kiegészítő terápiával együtt. Oltás formájában a kutyád védettséget is kaphat. Léteznek orrba cseppenthető és injekciós vakcinák is. Ezeket évente szükséges ismételni.

Fontos! A gyógyult állatokat ne engedd rögtön közösségbe, mert tünetmentességük ellenére még fertőzhetnek! Várj a gyógyulástól számítva legalább 1-2 hetet!
Eközben a címlapon