INSIDER

Erre panaszkodnak legtöbben a vásárlók könyvében

Hamarosan nem láthatjuk majd mások bejegyzését a panaszkönyvben. A reklamációkat, észrevételeket eddig bárki elolvashatta, ám egy Európai Uniós szabályozás miatt ennek hamarosan vége.
  • Szerző: Ripost

Még mindig népszerű a panaszkönyv, a %% utánajárt, melyek a leggyakoribb kifogások.

Kiderült, hogy a vásárlók többségének az akciós árukkal gyűlik meg a baja, a másik leggyakoribb panasz az eladó modortalansága miatt érkezik. „Büdös volt az akciós csirkefarhát”, „Már az első nap délelőtt elfogyott az akciósként hirdetett ruha”, „Meg sem érkezett az akciós sál” – írják a panaszosok.

A jelenlegi szabályozás szerint az üzletekben, benzinkutakon és éttermekben jól látható és könnyen hozzáférhető helyen kell tartani a Vásárlók Könyvét. Csakhogy most éppen ez az EU baja: bárki belelapozhat és beleolvashat, és nem csak azt láthatja, mit írtak mások, hanem a személyes adataikat is. A panasz mellett ugyanis fel kell tüntetni a nevet és a lakcímet, hiszen a szolgáltatónak 30 napon belül válaszolnia kell a reklamációra.

Az egyik budapesti, VI. kerületi üzletben közvetlenül a pénztár mellett van a narancssárga könyv.

„Itt tartjuk a kassza mellett, ha valami nem tetszik a vásárlónak, könnyen megtalálja. Bár két éve, amióta itt dolgozom, tőlem még egyszer sem kérték el" – mondta a %%-nak a pénztáros, majd hozzátette: manapság mindenki inkább az interneten panaszkodik.

A nagyobb boltokban már bonyolultabb a helyzet. A Lidl áruházban a pénztárak utáni pakolós részen található a panaszkönyv, a falra függesztve. A nagyobb áruházakban tapasztalataink szerint gyakoribbak a bejegyzések.

 „Már hetek óta nem találom egy üzletben sem a kedvenc gyümölcslevemet, az árufeltöltő azt mondta, hogy jó ideig nem is lesz. Ritkán panaszkodom, de most beírtam, hogy újra árusítsák" – mondta el lapunknak Zsolt az egyik csepeli áruházban. Az ő panaszát megelőző beírásokban az akciós termékek miatt reklamálnak a legtöbben, amelyek hamar elfogynak.

Ugyanakkor nem minden üzletben találtuk meg kifüggesztve a panaszkönyvet.

 „A vevőszolgálaton keressék" – igazítanak útba egy Intersparban. 

„A beérkezett panaszra 30 napon belül válaszolni kell, és válaszolunk is" – mondta a %% kérdésére Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője. „Ha megváltozik a panaszkönyvvel kapcsolatos szabályozás, azt is be kell tartanunk, nem tehetünk mást.”

A jogszabály módosítás még az Országgyűlés előtt van, ha elfogadják, 15 napon belül hatályba lép. A boltokban mindenképp változás várható.

„A jelenlegi jogszabályt úgy egészítik ki, hogy a beírt személyes adatokat más ne láthassa. Ezért az oldalt, amin a panasz olvasható, ki kell szedni a Vásárlók Könyvéből, és a lapokat elzártan kell őrizni, hiszen azt a hatóság később még kérheti. A kereskedőnek persze ezentúl is ki kell vizsgálnia és 30 napon belül meg kell válaszolnia a panaszt" – mondta el lapunknak Marjay Gyula, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Budapesti és Pest Megyei Regionális Szervezetének elnöke.

 

Ezek a leggyakoribb panaszok:
1. Az eladó modortalan, minősíthetetlen hangnemben beszél.
2. Romlott, legalábbis nem friss az áru.
3. Nem jól adtak vissza a pénztárnál.
4. Megsérült, megkarcolódott az autó (benzinkutaknál, autómosóknál)