LEHÚZÁS

Tud­tad? Ha rossz au­tó­pá­lya mat­ri­cát vet­tél, azt ja­vít­ha­tod!

A blic­ce­lő­ket akar­ják ki­szűrni a sztrá­dá­kon a nyári nép­ván­dor­lás meg­kez­dő­dé­sé­vel. Ha el akar­juk ke­rülni a bün­te­tést, az uta­zás meg­kez­dése előtt ve­gyünk e-mat­ri­cát és el­len­őriz­zük, hogy nem gé­pel­tük-e el a rend­szá­mot, va­la­mint jó ka­te­gó­riát vá­lasz­tot­tunk-e?
A mobil csoportok a helyszínen büntetnek (Fotó: MTI)
A mobil csoportok a helyszínen büntetnek (Fotó: MTI)

Fokozott ellenőrzések várhatók a díjköteles autósztrádákon a nyaralási szezon kezdetével. A cél a bliccelők kiszűrése. A HU-GO rendszer bevezetése óta az ellenőrző kapukon és a mobil csoportok autóiban felszerelt kamerák monitorán azonnal megjelenik, hogy rendelkezik-e az autós érvényes matricával. Az ellenőrzések során a megállított jogsértő autósok a helyszínen készpénzben vagy bankkártyával is kifizethetik a büntetést.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Téves rendszám

A leggyakoribb hibák egyike, hogy a matrica megváltásakor az autós nem a saját rendszámát rögzíti. Szintén gyakori, hogy a mikrobuszosok nem a megfelelő díjkategóriát választják.

Az egy éve módosított tarifák között lényeges változás, hogy a D1 kategóriából kiválva bevezetésre került az új D2 kategória. A legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsik és annak vontatmányai maradtak a D1 kategóriában, tehát a személyautóval vontatott utánfutóra nem kell külön e-matricát váltani.

A rendszám alapján azonnal kiderül, ha nem jó a matrica (Fotó: MTI)
A rendszám alapján azonnal kiderül, ha nem jó a matrica (Fotó: MTI)

A D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsi (7 főnél több utas szállítására alkalmas járművek), valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és a lakóautók a D2 díjkategóriába kerültek. A bizonytalan autósok a forgalmi engedélyben szereplő J és S.1. mezők alapján dönthetik el, hogy melyik kategóriába tartozik az autójuk. További támpont lehet a nemzetiutdij.hu oldalon található táblázat.

Korrigálni: utazás előtt

Fontos tudnivaló, hogy némi felárért a téves matricát korrigálni lehet, de ezt az utazás megkezdése előtt kell elvégezni, mert a pótdíj kiszabását követően a díjkategória helyesbítés már nem jelent kibúvót a kiszabott pótdíj alól.