KÜLFÖLD

Me­ne­kül­nek az oszt­rá­kok Bécs­ből, las­san kül­föl­di­nek érzik ma­gu­kat

Két hét múlva elő­re­ho­zott vá­lasz­tá­so­kat tar­ta­nak Auszt­ri­á­ban. A kam­pány és a bel­po­li­ti­kai hely­zet egyre fe­szül­tebb. Se­bas­tian Kurz, az Oszt­rák Nép­párt el­nöke sze­rint az em­be­rek nem érzik ma­gu­kat biz­ton­ság­ban, ezért is me­ne­kül­nek sokan onnan. A pol­gár­mes­ter bu­ta­ság­ról be­szél.
  • Szerző: WM
Ilyen nagy butaságot még soha életemben nem hallottam...

– mondta Michael Häupl Bécs polgármestere arra reagálva, hogy Sebastian Kurz jelenlegi külügyminiszter kijelentette:

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Sok Bécsben élő osztrák azon gondolkodik, hogy elköltözzön-e, mert már idegennek érzik magukat a saját fővárosukban.

Ezután az osztrák Kronen Zeitung utána járt a konkrét számoknak. A 2010 és 2016 között vezetett statisztikák alapján ki lehet jelenteni, hogy hat év alatt 19.038-cal kevesebb osztrák él Bécsben.

Ezzel szemben azonban a külföldiek száma tetemes mértékbe növekedett. Hat év alatt 169.158 nem osztrák állampolgárságú új lakosa lett a fővárosnak. A 1,87 milliós városba 2010 és 2016 között 460.697 új külföldi költözött, azonban ennyi idő alatt 291.539 el is hagyta a nagyvárost.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter
Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter

Az osztrák lap pedig azt is kiszámolta, hogy a következő időszakban nem történik semmi változás, akkor a 2047-ig további 845 ezer "nem osztrák" fog letelepedni Bécsben. A számok tehát Kurz miniszter szavait támasztják alá, aki a napokba kijelentette:

Nem kell úgy tenni, mintha Bécsnek nem lennének komoly integrációs problémái. A bevándorlást csökkenteni kell, az integrációs politikán pedig sürgősen változtatnunk kell.

A néppárt és Kurz vezet

Azért kell október 15-én előrehozott választásokat tartani Ausztriában, mert az addig működő nagykoalíció a folyamatos nézeteltérések és egyet nem értések miatt működő képtelenné vált. Egyelőre minden jel arra mutat, hogy a Németországban már tapasztalt trend Ausztriában is folytatódhat.

Eközben a címlapon
Az osztrák pártok erősorrendje. Forrás: oe24.at
Az osztrák pártok erősorrendje. Forrás: oe24.at

A felmérések ugyanis egybehangzóan azt jósolják, hogy az Osztrák Néppárt magabiztosan nyerheti a választásokat. A népszerűségi listán ők jelenleg 33 százalékon állnak, őket követi a szintén jobboldali, migrációellenes pártként számon tartott Szabadságpárt, majd a harmadik helyen jön a hagyományosan nagy pártnak számító Szociáldemokrata párt.

A politikusok megítélésében ehhez képest van egy kis különbség. Bár úgy tűnik, hogy a többség a néppárti és egyébként mindösszesen 31 esztendős Sebastian Kurzot szeretné a kancellári székben látni, addig a második helyen a jelenleg a regnáló kancellár, a szocialista Christian Kern áll, és csak őket követi a szabadságpárt jelöltje.

Nem ajánlott Bécsbe utazni

Az arab világ elkezdett reagálni arra az osztrák törvénybe, ami most vasárnap, azaz október elsején lép életbe. A rendelkezés szerint tilos lesz az országban a muszlim nőknek burkát vagy nikábot viselniük, vagyis minden olyan ruhát, amivel az arcukat is eltakarnák. A törvény megszegőire akár 45 ezer forintos büntetést is kiszabhatnak a hatóságok. A Times of Oman ománi napilap figyelmeztette az omániakat, hogy aki Ausztriába készül, annak számolnia kell ezzel a törvénnyel.