KÜLFÖLD

Itt az új oszt­rák bűn­ügyi sta­tisz­tika, a mig­rán­sok ismét ki­tet­tek ma­gu­kért

Az oszt­rák bel­ügy­mi­nisz­té­rium által kö­zölt hi­va­ta­los bűn­ügyi sta­tisz­tika sze­rint, ta­valy 32 nőt öltek meg Auszt­ri­á­ban, és 50 gyil­kos­sági kí­sér­let volt el­le­nük.
  • Szerző: WM

32 gyilkosság, 50 gyilkossági kísérlet és 12 666 testi sértés. Ez a mérlege nők ellen tavaly elkövetett erőszakos bűncselekményeknek Ausztriában. A nők jóval többször lesznek gyilkosságok áldozatai, jól mutatja ezt az is, hogy 2018-ban összesen 41 gyilkosság történt, és ebből 32 áldozat nő. A belügyi tárca külön kitért arra is a közleményükben, hogy az összes erőszakos bűncselekmény során 13 811 gyanúsítottat állítottak elő, közülük 36 százalék nem osztrák állampolgár. A külföldi elkövetők sorrendjében toronymagasan vezetnek a törökök, majd őket követik a szerbek, románok, németek és afgánok. 

A szexuális bűncselekmények elkövetőinél is kísértetiesen hasonló az arány, ebben a kategóriában a meggyanúsított személyek 37 százaléka külföldi. Ezzel ellentétben viszont az áldozatok több mint háromnegyede, egész pontosan 76 százaléka osztrák útlevéllel rendelkezik. 

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Herbert Kickl osztrák belügyminiszter az adatok ismertetésekor közölte, hogy az osztrák hatóságoknak új erőszak felismerő intézkedéseket kell bevezetniük. A miniszter szerint az ugyanis ténykérdés, hogy egyes kultúrkörökben a nők szerepe nem egyenlő a férfiakéval, és sokszor azokat a jogokat sem biztosítják nekik, amelyek Ausztriában maguktól értetőnek számítanak. 

A jövőben az osztrák hatóságoknak meg kell birkózniuk a feladattal, hogy az ezekből a kultúrákból érkezett embereknél is idejében közbe tudjanak avatkozni, és megakadályozzák az esetleges erőszakot.