KÜLFÖLD

Fe­lejtsd el a gar­zont, köl­tözz atom­bun­kerbe!

Svéd­or­szág­ban el­adóvá vált egy meg­le­he­tő­sen nagy atom­bun­ker. A hir­dető azt mondja, hogy ennyi­ért még egy gar­zont sem lehet kapni a fő­vá­ros­ban.
  • Szerző: WM

Nagy meghökkenést váltott ki a svéd emberekből az egyik helyi ingatlancég hirdetése. Eszerint eladóvá vált egy atombomba-biztos bunker Svédország északi részén, amelyet egy hegy belsejében alakítottak ki. A kétszer négyszáz négyzetméteres épületet még a háborúk utáni időszakban építette a katonaság, hogy óvóhelyként szolgáljon különböző katonai és politikai vezetőknek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A bunkernek önálló szellőző- és gázszűrő rendszere is van, valamint teljesen önellátó az energia- és a vízellátása. Az ingatlancég képviselője elmondta a svéd Thelocal nevű online portálnak, hogy külön biztonsági elővigyázatosságból a padlózat puha rétegre épült, ezzel is nagyobb ellenállást biztosítva a természeti folyamatoknak. A bunkerbe egyébként egy hosszú folyosón keresztül lehet bejutni, aminek a végén egy nagyon vastag acélajtó található. A több helyen is a Star Wars filmekre hajazó építmény jelenlegi ára 1.9 millió svéd korona (kb. 65 millió forint).

A cég alkalmazottja megnyugtatta az újságírót, hogy ez kivételesen kedvező ajánlat, ennyiért ugyanis Stockholmban még egy garzonlakást sem lehet kapni.

A bunkerről készült képeket megtekintheted a svéd TheLocal cikkében.