OLDALVONAL

Kalapács alatt a ritka magyar úszóemlék

Balaton-átúszás borotvával, szappannal: Wesselényi-féle kuriózum a magyar távúszás történetéből.
  • Szerző: vav

A magyar távúszósport ritkaságai kerülnek kalapács alá a Darabanth Aukciósház nemzetközi online árverésén. A két szép emlékplakett ifjabb Wesselényi Miklós báró sporttörténeti vízbecsobbanására emlékezik: 1835. augusztus 15-én hozzávetőleg négy órán át úszott
Balatonfüred és Tihany között.
Wesselényihez fűződő legenda: miután úszás közben megtudta, hogy egy híres nemes kisasszony várja a parton, inasát borotvával és szappannal a Balatonba rendelte, hogy kifogástalanul szálljon ki a vízből.

 

Hivatalosan amúgy Iklódi Szabó Imre úszta le a távot 1871-
ben, egy fogadás kapcsán, két csónak kíséretében. A kihívás népszerűségérét jelzi, hogy 1930-tól 1977-ig (leszámítva az 1943 és 1952 közötti időszakot) minden esztendőben megrendezték a Wesselényi emlékversenyt, sőt akadt korszak, amikor országos bajnokságként tartottak nyilván.

 

A Balatonhoz kötődő próbatételek aztán sokasodtak. Volt a Füred és Siófok közötti távúszás, a legeredményesebb sportember, Szekrényessy Kálmán 1880. augusztus 29-én 5 óra 52 perc alatt úszta át elsőként a Balatont, Balatonfüred és Siófok között. Emlékét Siófokon szobor őrzi.

1924-től hivatalos balatoni bajnokságot rendeztek. A táv 13 km volt Balatonfüred és Siófok között. 1924. augusztus 17-én az első nő is átúszta a Balatont. Irsay Katónak ezután gyorsan akadtak követői, így egy évvel később a füredi mólón a résztvevő férfiak mellett már
hat nő is felsorakozott.

 

"Az értékes plakett Holló Barnabás munkája, a Ferencziek templomának oldalán látható domborművének kicsinyített mása. A művész már nem érhette meg az emlékplakettjének átadásait, 1917-ben meghalt. Korának egyik legkitűnőbb szobrásza volt, őt dicséri II. Rákóczy Ferenc főkapitányának, Vay Ádámnak gyönyörű síremléke, majd 1911-ben elnyerte a fejedelem kassai síremlékére kiírt pályázat első díját, de a kivitelezés körüli bonyodalmak felőrölték erejét, és korai halála miatt nem tudta tervét kivitelezni"

– mondta honlapunknak Csonka Krisztián, a Darabanth Aukciósház cégvezetője.

"Ifjabb báró Wesselényi Miklós nemcsak a magyar távúszás, de szinte az öttusa megteremtője, hiszen remekül vívott, lőtt, úszott, lovagolt és futott. Naplója és a visszaemlékezések alapján a sportmúltját részletesen feltérképezték a kutatók. Az iker plakett a távot többszörösen teljesítő sportember hagyatékából került elő. Rengetegen érdeklődnek a sporttörténeti ereklyék iránt, a mostani Hajós Alfréd frontlevelünk vagy az Aranycsapat három, 1954-es dedikált képeslapja után is óriási az érdeklődés

- tudtuk még Csonka Krisztiántól.

A téteket online várják május 11-ig ide és ide kattintva.

A balatoni úszások ma a legtöbb embert megmozgató nyári szabadidősport eseményekké nőtték ki magukat. Az évről évre megrendezett 3,6 km-es Balatonfüred–Tihany Öbölátúszás és a 37.
Révfülöp–Boglárlelle közötti 5,2 km-es táv teljesítése – utóbbit az idén június 29-én rendezik – több tízezer embernek nyújt felejthetetlen élményt.