MEDICINA

Árul­kodó test­ré­szek: így üzen az egész­sé­ged­ről a fe­ne­ked

Nem is gon­dol­nád, mi­lyen be­szé­des is a hát­só­fe­led! El­árulja, mi­lyen be­teg­ségre vagy haj­la­mos, mi­lyen ke­mé­nyen kéne edze­ned vagy éppen el­len­ke­ző­leg, hogy túl­zásba vi­szed. Néz­zük, mi jel­le­mez téged.

Azt gondolod, hogy a popsid csupán ülésre jó, vagy legfeljebb ráhúzni a kedvenc farmered? Tévedsz, a feneked sok mindenről árulkodik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

1. Rendesen ki vagy bélelve hátul?

Akkor ez itt most jó hír számodra: minél magasabb százalékban tartalmaz a feneked zsírszövetet, annál kevesebb kockázata merül fel nálad a szív- és érrendszerrel és az anyagcserével kapcsolatos betegségeknek. Azaz: kevésbé kell aggódnod, hogy szívbetegség, magas koleszterinszint vagy cukorbetegség okoz majd gondot.

2. Elfogyott a feneked?

A fenékizom az emberi test legnagyobb izma. Az izomszövetben a legaktívabb az anyagcsere. Ha azenergiaigény túl magas, az izomszövet leépül. Ennek következménye a te esetedben az ellaposodott fenék. Röviden: a palacsintapopó arról árulkodik, hogy módszeres és jól felépített zsírégetés helyett szabályosan leolvasztottad hátsódból az izmot, túlhajtottad magad az edzések során.

Fotó: Pinterest

3. Aranyered van

Azok a duzzadt, fájdalmas erek vérezni is szoktak, amikor meglátogatod a mosdót. És milyen kellemetlen, ha sokáig kell egy helyben kell ülnöd! Az aranyér kijöhet a szüléstől is, de okozhatja a tartós székrekedéses állapot is. Fogyassz több gyümölcsöt, zöldséget, és a fehér liszt helyett használj teljes kiőrlésű gabonákat. Nálad kulcskérdés: figyelj a folyadékbevitelre, igyál elég vizet.

4. Széles, lapos a hátsód

Ha szinte odaláncolod magad az irodai székhez, ne csodálkozz, hogy merev lesz a csípőd és gyenguska a feneked. Próbálj időnként elszakadni a monitortól, sétálj kicsit, nyújtózz párat, és akár építsd be a napi edzéstervedbe a csípő- és fenékerősítő gyakorlatokat, például az egylábas guggolást, a hidat, a fekvőtámaszt és ezek variációit. Ahelyes ülés is segíthet: a térded legyen egy vonalban a csípőddel, vagy kicsit lejjebb, a monitorod szemmagasságban vagy kicsit alatta, a kezed a könyékvonalban vagy kicsit alatta.

Fotó: 123RF

5. Furcsa a produktum

Az, hogy a mosdólátogatáskor mi jön ki belőled, bizony még ülőgumód formájánál is fontosabb. Havércsepp jelenik meg a székletedben, sürgős kivizsgálásra van szükséged (kivéve, ha aranyered a ludas). A normálistól eltérő állag, szag, szín jelezhet gyógyítható rendellenességeket is, mint amilyen alisztérzékenység vagy az ételallergia.Gyakori vagy tartós hasmenés a súlyos bélbetegségektünete, mint amilyen afekélyvagy a Crohn-betegség. A pontos diagnózis beállítása után speciális diétával, néhány esetben gyógyszerekkel ezek is rendbe tehetőek.

Eközben a címlapon