OTTHONKA

Ár­nyé­kos és pici az er­ké­lyed? Eze­ket a vi­rá­go­kat ér­de­mes meg­ven­ned

Sok nö­vény egy­ál­ta­lán nem bírja a hő­sé­get, a tűző napot meg pláne kép­te­len el­vi­selni. Olyan is akad, ame­lyik ki­fe­je­zet­ten ked­veli az ár­nyé­kos, fél­ár­nyé­kos he­lyet. Eze­ket mu­tat­juk, hogy a te pici, nap­men­tes bal­ko­nod is vi­rágba bo­rul­has­son.

Lehet árnyékos erkélyen is pompás kiskertet varázsolni virágokból? De mennyire! A petúnia és a begónia például mindent kibír. De mutatjuk, még mely virágok virulnak legszebben épp az árnyékos, félárnyékos balkonokon.

Nebáncsvirág vagy Pistike

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Lenyűgöző színgazdagságú, egynyári, a nevével ellenkezően stramm kis növény. Magról vetéshez április közepe a megfelelő idő, palántában májusban ültesd ki. Jól érzi magát az árnyékos-félárnyékos erkélyen is. A földje legyen mindig nedves. Tavasszal hetente 1x, nyáron naponta öntözd. A heti 1 tápoldatozásért hálás lesz, egészen őszig ontja majd a virágokat.

Primula

Gondozásában nagyon hasonlít a nebáncsvirághoz. Kis eltérés, hogy még egy fokkal jobban igényli a párás levegőt. Helyezd a cserepeket vagy virágládát egy nagy tálcára. Tegyél bele köveket, melyeket időnként locsolj le. A párolgó kis miniatűr sziklák nem csak jól mutatnak, de folyamatosan ellátják nedvességgel a növényt. (A köveket a földjére is teheted, ott nedvesítsd be).

Lobélia

Imádod a kék színt? Akkor ezt a káprázatos, egynyári virágot ültesd a félárnyékos erkélyedre. A csüngő fajtáját függeszthető virágtartóba tedd, a fél állót pedig cserépbe vagy virágládába. A muskátlivaljól megfér, össze is ültetheted őket. Úgy öntözd, mint az előző kettőt. Júliusban levirágzik. Ekkor vágd vissza kétharmadáig, így újra hozza majd a szívet melengető égszín virágokat. Liláskék, rózsaszín, fehér színben is kapható.

Futómuskátli

Az álló muskátlivalellentétben ez inkább az árnyékos, félárnyékos helyet szereti. Jobb, ha 11 után nem éri tűző nap. Ládába is ültetheted, de akár függesztheted is. Az elnyílt virágokat csípd le, hogy az újakat tudja táplálni. Öntözd rendszeresen, ne száradjon ki. A tápoldatozást heti 1x végezd, speciális muskátli tápoldattal.

Angol rózsa

A rózsaa kedvenced, de a balkonodat nem éri a napfény? Az angol rózsa nem fog csalódást okozni. Szereti az árnyékot. Ellenben nagy méretű, legalább 40cm mély, fagyálló tartóedényre van szüksége. A jó hír, hogy ebben aztán egész télen kint maradhat. Azért majd ne felejtsd el a jeges szél ellen beburkolni.

Eközben a címlapon