INSIDER

Ang­li­á­ban tilt­ják, ná­lunk miért árul­nak ener­gia­italt a gye­re­kek­nek?

Oda­csap­nak a brit áru­ház­lán­cok az ener­gia­ita­lok­nak! Az erős koffe­in­tar­talmú ener­gia­bomba ugyanis akár ha­lá­los mér­get is je­lent­het a fi­a­tal szer­ve­ze­tek szá­mára. Nagy-Bri­tan­ni­á­ban min­den nagy áru­ház­lánc ön­ként vál­lalta, hogy nem ér­té­ke­sít ener­gia­ita­lo­kat 16 éven alu­li­ak­nak.
  • Szerző: Ripost

Bár 14 év alatti gyerek ma sem vehetne energiaitalt Magyarországon, a legtöbb iskola melletti boltban reggelente sorban állnak a gyerekek a pénztárnál, egy-két dobozzal a kezükben… Nagy-Britanniában szigorítottak a nagy üzletláncok: nem adnak 16 éven aluliaknak energiaitalt!A kezdeményezéshez a brit Tesco, az Aldi és a Lidl is csatlakozott. Utóbbi két üzletlánc a brit Co-oppal együtt már március 1-jétől nem adja ki az energiaitalokat a 16 éven aluliaknak, de több olyan boltjuk is van, amely szintén életbe léptette a korlátozást a hónap elején. A döntés egy nagyobb energiaital-ellenes kampány része: egy brit parlamenti képviselő például törvénybe foglalná ezeknek az „üdítőknek” a tilalmát. A kampányhoz a világhírű Jamie Oliver brit sztárszakács is csatlakozott.

EZT OLVASTAD MÁR?

Hiába a figyelmeztetés a dobozokon

Az energiaitalok ráadásul figyelmeztetnek is a színes dobozaikon. „Magas koffeintartalmú. A termék fogyasztása gyermekeknek, terhes nőknek, és szoptató anyáknak, koffeinérzékenyeknek, szív- és érrendszeri betegségekben magas vérnyomásban szenvedőknek nem ajánlott” - áll az egyik energiaital dobozán, amiből ráadásul félliteresnél kisebbet nem is lehet kapni.

Több helyen már léptek

A világon elsőként Litvánia lépett az ügyben, még 2014-ben tiltották be a 16 éven aluliak számára a magas koffeintartalmú energiaitalokat. Példáját két éve Lettország is követte. Svédországban pedig már jó ideje csak gyógyszertárban lehet energiaitalt kapni, 15 éven aluliakat pedig ki sem szolgálnak vele. Kanadában a 180 mg-nál magasabb koffeintartalmú italokat nem lehet már vásárolni. Magyarországon a taurint a szigorítások hatására kivonták az energiaitalokból, de újabb szigorítás azóta nem történt.

A fogyasztóvédők is figyelmeztettek

A túl sok koffeinbevitel szapora szívverést, hasmenést, dehidratációt, szédülést, hányingert és akár ingerlékenységet is okozhat - figyelmeztetett korábban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az energiaitalokat rendkívül könnyű túladagolni, mert a koffeinérzékenység egyénenként eltérő lehet - írták. Magyar statisztika nincs, de az Egyesült Államokban tucatnyi halálesetet, és évi 20 ezer olyan orvosi esetet regisztrálnak, mely így vagy úgy, de kapcsolódik az energiaital fogyasztásához.

Eközben a címlapon

A Ripost megnézte, mi a helyzet itthon a koffeintartalmú italokat illetően. A megdöbbentő adatokról, valamint arról, hogy mit reagáltak lapunknak a hazai áruházláncok a szigorítás esetleges bevezetésére, a Ripost csütörtöki számában olvashatsz részletesen.