KÜLFÖLD

Mer­kel fe­nye­ge­tő­zik: ennek ára van, és fi­zetni fog­tok!

Ang­ela Mer­kel német kan­cel­lár újra fi­gyel­mez­tette a bri­te­ket: ha Mayék min­den­képp le akar­ják zárni a ha­tá­ra­i­kat az uniós ál­lam­pol­gá­rok előtt, akkor azért sú­lyos árat kell fi­zet­niük!
  • Szerző: KF

Theresa May már többször is hangsúlyozta, hogy a 2019-es kilépést követően szigorúan szabályozzák a bevándorlást, és meghatározzák azt is, hogy nagyjából hány külföldi állampolgár élhet és dolgozhat náluk. Ez viszont nagyon nem tetszik a német kancellárnak.

Fotó: Europress / Odd Andersen - AFP
Fotó: Europress / Odd Andersen - AFP

„Ha a brit kormány véget vet az emberek szabad mozgásának, azért fizetniük kell. Ez nem rosszindulat, de azt nem mondhatják, hogy a maximális uniós állampolgárszám 100 vagy 200 ezer, és nem több. Ez így nem működik. Ki kell találnunk, milyen akadályt hozzunk létre mi is, hogy kiegyenlítsük a számlát.”

Merkel arra is figyelmeztette brit kollégáit, hogy lépéseikkel ne ártsanak az üzletnek és a dolgozóknak. Az EU-s vezetők ugyanis készek olyan intézkedéseket hozni, amellyel „visszavághatnak” az okozott kárért. De azt is tudja, hogy a Brexit-tárgyalások „nagyon-nagyon bonyolultak” lesznek, főleg, mivel Brüsszel azoknak a briteknek az érdekét próbálja képviselni, akik a maradásra szavaztak.

May korábban azzal vádolta meg az eurokratákat, hogy még mindig szeretnék megakadályozni a kilépést.

Az Egyesült Királyságban június 8-án tartják az előrehozott választásokat. A pártok különböző alternatívákat javasolnak a Brexitet követő bevándorlás-politikára.