FÜLES

Nem hi­szed el, miben kérte Andy Vajna se­gít­sé­gét Ar­nold Schwar­ze­neg­ger

A ma­gyar pro­du­cer sokak sze­rint út­törő volt a film­gyár­tás­ban. Az évek során olyan ne­vek­kel dol­go­zott együtt, mint Ar­nold Schwar­ze­neg­ger, An­to­nio Ban­deras, vagy Bruce Wil­lis.
  • Szerző: ripost

 Andy Vajna 12 éves korában Kanadába emigrált, majd Kaliforniába költözött a családjával. Már itt kezdett kibontakozni a filmipar iránti érdeklődése, ám csak jóval később, 1978-ban debütált első filmje A csendestárs, amelynek produceri munkálatait vállalta. Ezek után már nem volt megállás, olyan filmeken dolgozott, mint az Evita, a Rambo- trilógia, vagy a Terminátor második és harmadik része.Emellett szoros barátságokat alakított ki Hollywoodban, és több színésznek is meghozta a sikert.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Arnold Schwarzeneggerrel szoros barátságot ápolt

Arnold Schwarzenegger és Andy Vajna nagyon szoros barátságot ápoltak. A hollywoodi filmsztár még a kormányzói választások előtt is kikérte a producer véleményét, amit életrajzi könyvében is leírt.

"Egy másik közeli barátom, Andy Vajna véleményére is kíváncsi voltam.

Andyre és producertársára úgy tekintettem, mint itteni ötletelő kabinetemre, és nagyon érdekelt, hogy mit szólnak a tervemhez.

Ha azt látom, hogy lelkesek, bevonom őket a kampányba és adok nekik egy zsák pénzt" - fogalmazott a könyvben Schwarzenegger, majd folytatta.

"Amikor 2001 áprilisában beállítottam hozzájuk, nem számítottam rá, hogy a következő Terminátor-filmről is szó lesz. Kiderült, hogy a film munkálatai jóval előbbre tartanak, mint gondoltam, és egy éven belül el akarták kezdeni a forgatást. Andy belátó és barátságos volt, de határozott a filmmel kapcsolatban" - írta a sztár, aki, mielőtt belevágott volna a Terminátor 3 forgatásába, előtte felkereste az Oscar-díjas rendezőt, James Cameront. Schwarzenegger megkérdezte tőle, hogy vállalja-e a filmet, mire Cameron azt felelte: "Hülye lennél, ha nem vállalnád!" Így Arnold hihetetlen magas fizetést, 30 millió dollárt zsebelhetett be.

Eközben a címlapon

Legendás szövetségre lépett Sylvester Stallone-nal

Andy Vajna a Rambo első, második és harmadik részének producere volt a nyolcvanas években. Ezek a filmek voltak azok a Rocky mellett, amelyek megalapozták Sylvester Stallone karrierjét.

"Stallone nehéz ember, de nagyon jó író, jól tudja megfogalmazni a karaktereket. A Rocky forgatókönyvéért még Oscar-díjra is jelölték.

Azért problémás neki együtt dolgozni a rendezőkkel, mert többet tud náluk, főleg, ha a saját karakteréről van szó

- vélekedett korábban a színészről Vajna, aki bevallotta, a főszerepre először Terence Hillt kérték fel, de ő elutasította a lehetőséget. Ezután Stallone-t választották, aki 3,5 millió dollárt kért a szerepért, de a producer azt mondta, hogy maximum 2 milliót kaphat.

Antonio Banderasszal imádott együtt dolgozni

Antonio Banderas és Andy Vajna barátsága több mint húsz évre nyúlik vissza.  Vajna volt az, aki felkarolta a színészt. 1996-ban Magyarországon forgatták együtt az Evita című musicalt, pár évvel később  A 13. harcos című filmjében is együtt dolgoztak. Andy mindig azt hangsúlyozta, hogy Banderas azért ilyen jó színész, mert nagyon könnyű vele együtt dolgozni, mindig alkalmazkodott a stábhoz, és sosem kellett rá várni.

"Antonio Banderasszal nagyon könnyű volt együtt dolgozni, mindig segítőkész volt, ott volt, ahol kell, minden simán ment.

Ő annyira imádta ezt a szerepet, hogy alkalmazkodott a forgatáshoz, nem váratott minket soha

- emlékezett az Evita forgatására Vajna, aki annyira jó barátságot kötött a spanyol színésszel, hogy 2013-ban az ő villájában mondhatta ki a boldogító igent Vajna Tímeával.

Bruce Willisszel kaszinózni járt

A Rambo-filmek sikere révén több filmsztárral kapcsolatba került Andy Vajna, többek között Bruce Willisszel is. A színész és a producer a Die Hard 3 forgatásán dolgoztak együtt, ám Vajnával már jóval előbb ismerték egymást, hiszen az Éj színe című filmjében Bruce játszotta a főszerepet.

Bruce 1991 tavaszán három hétig a fóti stúdióban forgatta a Hudson Hawk néhány jelenetét, felhívott, hogy segítsek neki eligazodni Budapesten

- mesélte egy 2012-es interjúban Vajna, aki örömmel tett eleget a sztár kérésének. Elsősorban kaszinókat látogattak Willisszel, de éttermekben és szórakozóhelyeken is megfordultak. Ezután 1994-ben Bruce Willis ügynöke felkérte őt, hogy legyen a Die Hard 3 producere. Jóval film forgatása előtt problémák adódtak az anyagi megállapodással, a sztár ügynöke pedig egyből Vajna segítségét kérte, hogy simítsa el az ügyet. Bár Willisszel jó barátságot ápolt, a közös munkájuk után viszonylag kevesebb időt tudtak egymásra szánni.