INSIDER

Ámb­rás­ce­tet vitt a Ki­li­man­dzsá­róra a ma­gyar kis­lány

El­sírta magát a 11 éves Happ Anna örö­mé­ben, ami­kor fel­ju­tott a Ki­li­man­dzsáró te­te­jére. Bár a túra teher nél­kül is meg­eről­tető, ő ra­gasz­ko­dott hozzá, hogy ma­gá­val vi­hesse ked­venc plüss­ál­la­tát, egy ámb­rás­ce­tet. Há­rom­éves kora óta az volt az álma, hogy kö­veti tú­ra­ve­zető édes­ap­ját és hegy­má­szó édes­any­ját. A Ri­post­nak az apuka, Happ Ger­gely me­sélt az út­juk­ról.

Csak tízévesnél idősebb gyerek indulhat el, hogy meghódítsa a Kilimandzsáró 5895 méter magas csúcsát.Happ Anna a legfiatalabb magyar lány, aki feljutott az Uhuru-csúcsra 19 felnőtt honfitársa, köztük édesapja kíséretében.

EZT OLVASTAD MÁR?
Nagyon boldog most a lányom

– mondta a -nak a büszke édesapa.

„Az utolsó nap, amikor éjfél után indultunk csúcshódításra, a hajnali órák megviselték, hiszen 1300 méteres volt a szintemelkedés. De amikor felértünk, örömében sírva fakadt." 

A kislány magával vitte a csúcshódításra kedvenc plüssállatát, egy ámbráscetet.  Az iskolában a társai fel sem fogják Anna elképesztő teljesítményét.

„Nem annyira foglalkoztatja őket, nehéz elképzelniük, nem is igazán tudják, hogy mit jelent egy 5895 méter magas vulkán" –fogalmaz az édesapa.

Eközben a címlapon

A kislány gyakorlatilag születése óta túrázik a szüleivel. Édesapja túravezető, 2010-ben mászta meg először a Kilimandzsárót. A hároméves Anna akkor határozta el, hogy apja nyomdokába lép. Ezt csak megerősítette, hogy három évvel később édesanyja is meghódította a csúcsot.

„Már tavaly neki akartunk vágni Annával, de influenzás lett. Sokat beszélgettünk a nehézségekről, a kritikus pontokról, és tudtam, hogy fejben és fizikailag is készen áll. A szintkülönbség sok, de felkészültünk."

Az édesapa elárulta: neki is elakadt a szava, amikor a kislánya a csúcsra ért. Ezzel együtt nem hegymászónak szánja a lányát.

„ Arra vagyok a legbüszkébb, hogy tudatosan készült célja elérésére, és kitartott, bármilyen nehéz is volt. Azt hiszem, ennek a tapasztalatnak az élet minden területén hasznát veszi" – tette hozzá az apuka.

Afrika legnagyobb hegye igazi kihívás. A közel hatezer méter magas Kilimandzsáró meghódítása a mászás szempontjából nem számít jelentősnek, civil túrázók közül is sokan teljesítik, de a nagy magasság és a napi közel ezer méteres szintkülönbség nagy kihívás. 5000 méteres magasság fölött ugyanis felére csökken a légnyomás, elfogy az oxigén. Kétezer méteres magasság után egyre nehezebb a levegővétel, gyakori a kifulladás. Erre tudatos akklimatizációval kell készülni. A túrázó véroxigénszintjét éppen ezért minden reggel és este mérik. Mivel nehezebben, lassabban mozog, ezért sokkal nagyobb a megfázás, a fagyás veszélye is.