KÜLFÖLD

Allah ak­bart ki­ál­toz­tak a kölni pá­lya­ud­va­ron! Földre te­per­ték a rend­őrök a musz­li­mo­kat

A rend­őr­ség köz­lése sze­rint 10 musz­lim fi­a­tal­lal szem­ben kel­lett in­téz­ked­niük a kölni fő­pá­lya­ud­va­ron. A musz­li­mok köz­ponti ta­ná­csa sze­rint rasszista volt a rend­őr­ségi akció.
  • Szerző: WM

A Németországi Muszlimok Központi Tanácsa közleményt adott ki, amelyben arról írnak, hogy szerintük a rendőrök rasszista intézkedéseinek ismét terítékre kellene kerülnie. A muszlimok érdekvédelmi szervezete úgy látja ugyanis, hogy csupán azért bilincseltek meg 10 fiatalembert a kölni főpályaudvaron, mert muszlimok voltak.

A hatóságok elismerték, hogy valóban járőrök intézkedtek tíz, 18-28 év közötti muszlim fiatallal szemben, akik hosszú ruhát és mellényt viseltek. A rendőrség azonban visszautasította, hogy rasszista okok vezérelték volna az egyenruhásokat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A hivatalos szervek állítása szerint a fiatalok többször Allah akbart (Allah a legnagyobb) kiáltottak, amiért a kollégáik feltartóztatták, majd az igazoltatás idejére megbilincselték őket.A rendőrség hozzátette, hogy a kölni dóm környékén, így a főpályaudvar környékén is fokozott rendőri jelenét van, amit azzal magyaráznak, hogy Köln központja kiemelt célpont lehet a terroristák számára. Ezért, ha merényletek alkalmával gyakran használt Allah akbar hangzik el többször is, akkor természetes, hogy a rend őrei intézkedni fognak.

A muszlim tanács szerint azonban semmi nem indokolta, hogy zaklassák a békésen viselkedő bevándorlókat. „ A 10 fiatal a vallásuknak megfelelően volt felöltözve, és éppen egy eseményre siettek, ahol a Ramadán, vagyis a böjti hónap végét ünnepelték volna."