OTTHONKA

Vi­táz­nak a csa­lá­dok: ihat-e al­ko­holt a gye­rek ka­rá­csony­kor?

Ka­rá­csony kör­nyé­kén sok csa­lád­ban szo­kássá vált, hogy a koc­cin­tás­kor már a 14 éves gye­re­kek is kap­nak egy kis bort, pezs­gőt - sokak sze­rint ezzel meg­pe­csé­te­lik a fi­a­tal jö­vő­jét...
  • Szerző: KF

A Londoni és a Pennsylvaniai Állami Egyetem közös felmérése alapján minden hatodik családban isznak pár korty alkoholt a 14 éves gyerekek a jeles családi ünnepekkor. A közel 20 ezer brit gyerek példáját vizsgáló csoport azt állapította meg, hogy a „gyerekitatás” sokkal gyakrabban fordul elő az egyetemet végzett, középosztálybeli fehér családok körében, mint a munkanélkülieknél vagy az alacsony jövedelemmel rendelkezőknél. Nem meglepő módon az absztinens szülők a gyerekeiknek sem fognak inni adni, de mint kiderült, az alkoholproblémákkal küzdők is óvják a fiatalokat a szesztől.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Sok szülő úgy gondolkodik, hogy a gyerek inkább úgy találkozzon először az alkohollal, hogy ők is ott vannak, így felügyelni tudják, és megbeszélhetik a tapasztaltakat. Azonban a kutatók szerint ez a vélekedés ellentétes a céljukkal: a felmérésük szerint nemhogy meg tudták volna óvni a gyerekeket a későbbi alkoholproblémáktól, hanem inkább elindították őket a lejtőn!

A kutatók szerint ugyanis akik családi körben már ilyen fiatalon megismerkednek az alkohollal, azok nagyobb eséllyel buknak meg az iskolában, agresszívabbá válik a viselkedésük, és felnőttkorukban is rendszeresen problémáik akadnak az alkohol miatt.

Sok család azonban saját példája alapján cáfolja a kutatók adatait: szerintük ugyanisegy pár korty alkoholmég nem árt a gyereknek, és sokkal rosszabb lenne, ha baráti körben, korlátok nélkül kísérleteznének. Ráadásul a tiltott gyümölcs mindig édesebb: akit tiltanak a szesztől, sokkal nagyobb valószínűséggel fogja az titokban kipróbálni, és mivel nincs egy tapasztalt felnőtt, akivel megbeszélhetné a dolgot, saját magát sodorja veszélybe.

Eközben a címlapon