FOCI-VB

Aki­nek esze van, meg­aka­dá­lyozta volna - foci miatt akadt ki a po­li­ti­kus

Mesut Özil német vá­lo­ga­tott lab­da­rúgó bot­rá­nya az or­szág fut­ball­szö­vet­sé­géig, majd a par­la­men­tig is el­ju­tott.
  • Szerző: F.G.

A Recep Tayyip Erdogan török államfővel készült fotót a sajtó és több futballszakember összekötötte a válogatott későbbi világbajnoki kudarcával, s kimondva vagy sejtetve arra utaltak, hogy Özil nem teszi ki a szívét a pályán a német színekért.

A Mesut Özil korábbi német válogatott labdarúgó körül kialakult közéleti vitában leginkább a német labdarúgó-szövetséget (DFB) terheli a felelősség – foglalt állást a kérdésben Wolfgang Schäuble, a parlament alsóházának (Bundestag) elnöke.

– A mai napig nem értem, hogy a DFB-nél miért hagyták, hogy egy ilyen szerencsétlen fényképezkedésből ekkora politikai ügy legyen. Ez kínos – fogalmaz a Redaktionsnetzwerk Deutschlandnak nyilatkozva a Bundestag elnöke az MTI szerint. – Bárki, akinek esze van, megakadályozhatta volna, és meg is kellett volna akadályoznia ezt.

A futballsztárok mind fiatalemberek, segíteni kell nekik, vezetni kell őket, ha kell, akkor akár bírálattal is – teszi hozzá a befolyásos konzervatív politikus, volt német pénzügyminiszter. A török szülőktől Németországban született és ott felnőtt Özil közölte, családja iránti tiszteletből állt Erdogan mellé az említett fotón.