INSIDER

Agyvérzést kapott a feleség, nem segített rajta a férj

Jelentősen enyhítették annak a férfinak a büntetését, aki otthonában hagyta szenvedni agyvérzést kapott feleségét - tájékoztatott a Szegedi Ítélőtábla.
  • Szerző: Ripost

A történet szálai még 2013-ra nyúlnak vissza. Az asszony fejfájásra panaszkodott, majd ledőlt. Olyan mély álomba merült, hogy a férje nem tudta felébreszteni. A feleség anyja ekkor már másodszor kereste a lányát, de a férfi hagyta aludni. Este a kiskorú lányával elment az anyósához. Amikor hazaértek, azt látták, hogy az asszony még alszik, de közben hányt is. A gyerek ekkor arra kérte apját, hogy hívjanak segítséget, de erre nem került sor.

Másnap reggelre a nő már a kanapéról leesve a padlón feküdt a hányadékában és a vérében. A lánya ismét arra kérte, hogy hívjanak orvost, de ez nem történt meg. Végül a férfi később mégis mentőt hívott.

Kiderült, hogy az anyuka agyvérzés miatt lett rosszul. Bár jobb oldali végtagjai lebénultak és a beszéde is károsodott életben maradt, ám 2014. decemberében szívinfarktusban meghalt.

A Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt született I. fokú ítéletet megváltoztatta.

Az emberölés bűntettének kísérletét segítségnyújtás elmulasztása bűntettének minősítette, és a férj büntetését 5 évről 2 év 6 hónap börtönre változtatta, a közügyektől eltiltás tartamát 6 évről 3 évre enyhítette. Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott semmilyen formában nem kívánta a felesége halálát, meg sem fordult a fejében, hogy az asszony meg is halhat, ezért nem bűnös emberölés bűntettének kísérletében. Ellenben bűnös a férfi kiskorú veszélyeztetésében is, mert az édesanyjáért aggódó gyermek kérésének nem tett eleget. Az ítélőtábla azért nem tartotta indokoltnak a szülői felügyeleti jog megszüntetését, mert a gyermek már elmúlt 16 éves, hamarosan nagykorú lesz, és jelenleg egyébként sem az apjával él.

Az ítélet jogerős.