HARCÉL

Ag­gasztó trend: Új mód­szer­hez fo­lya­mo­dik az Isz­lám Állam

Az Isz­lám Állam ame­ri­ka­iak ellen akarja be­vetni vegyi fegy­ve­reit - ál­lí­totta James Clap­per, az ame­ri­kai nem­zeti hír­szer­zés igaz­ga­tója pén­te­ken az 52. mün­cheni nem­zet­közi biz­ton­ság­po­li­ti­kai kon­fe­ren­cián.
  • Szerző: B.L.

James Clapper elmondta: elegendő bizonyíték áll rendelkezésre annak kijelentéséhez, hogy az Iszlám Állam rendelkezik vegyi fegyverrel - főleg mustárgázzal -, és számos esetben be is vetette azt, ami igen jelentős fejlemény, mert az 1995-ben egy vallási szekta által Tokióban elkövetett merénylet óta nem fordult elő, hogy szélsőséges szervezet vegyi fegyver alkalmazásával próbálja meg érvényesíteni akaratát.

EZT OLVASTAD MÁR?
A nemzetközi terrorizmus történetének új fordulata egy aggasztó trend kibontakozásához vezethet, és gyökeres változást eredményezhet a kialakult konfliktusokban

- tette hozzá.

Mindez az Egyesült Államokat is fenyegeti, mert vannak arra utaló adatok, hogy a terrorszervezet legalábbis szeretné használni vegyi fegyvereit.

Hozzá hasonlóan nyilatkozott a CIA igazgatója, John Brennan is, aki azt mondta, hogy az Iszlám Államképes klór- és mustárgáz előállítására és a mérges gázokat már több alkalommal be is vetette ellenségei ellen.

Arra a kérdésre, hogy a terrorszervezet képes-e Irakon és Szírián kívüli használatra exportálni a vegyi fegyvert, John Brennan azt válaszolta: lehetséges, hogy ez bekövetkezik.