KÜLFÖLD

Me­rény­let a párt ellen: rob­ban­tás tör­tént egy né­met­or­szági iro­dá­nál

A rob­ban­tás­ban senki sem sé­rült meg, de fenn­állt a tra­gé­dia valós ve­szé­lye is.
  • Szerző: Ripost
Illusztráció.
Illusztráció.

Robbanás történt a legnagyobb német ellenzéki párt, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) egyik irodájánál csütörtök éjjel a Szászország tartományi Döbelnben, a rendőrség politikai bűncselekmény gyanújával indított eljárást. A nyomozást a tartományi bűnügyi hivatal (LKA) államvédelmi osztálya folytatja - írja az MTI.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A robbanás a Drezda környékén fekvő kisvárosban működő AfD-iroda előtt, az utcán történt. Megrongálódott a földszinti, utcafronti irodahelyiség portálja, a szomszédos épület és két autó, de senki sem sérült meg.

Pénteken őrizetbe vettek gyanúsítottként három helyi lakost, egy 29 éves, egy 32 és egy 50 éves férfit. Az ügy hátterét még nem sikerült feltárni, de az tudható, hogy az utóbbi hetekben több támadás ért AfD-irodákat a tartományban. Ezek az esetek rendszerint rongálások voltak.

Az AfD a párt elleni merényletként értelmezi a robbanást. Martin Dulig tartományi miniszterelnök-helyettes is így értelmezi a történteket, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa szintén a Twitteren azt írta, hogy semmivel sem lehet igazolni a támadást, mert "az erőszak nem tartozik a demokrácia eszközei közé". Az AfD-vel nem robbanószerrel, hanem a politika eszközeivel kell felvenni a harcot - tette hozzá.