KÜLFÖLD

Áder János: Az úz­völ­gyi tá­ma­dás ke­gye­let­sértő, tör­vény­sértő és er­kölcs­te­len

Ma­gyar­or­szág köz­tár­sa­sági el­nöke Csík­som­lyón, a pün­kösdi mise után nyi­lat­ko­zott erről ma­gyar új­ság­írók­nak.

 Az államfő kegyeletsértőnek tartja, hogy a temetőben kialakított román parcella 52 keresztjének egy része magyar katonák hamvai fölé került.

Hozzátette: a temető átalakítását a román hatóságok is  törvénysértőnek találták, mások mellett a védelmi minisztérium is közölte, hogy a keresztállításra semmilyen engedélyt nem adott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

 Áder János szerint a hadisírok gondozásáról kötött román-magyar megállapodás több pontját is sérti a temető átalakítása. Emellett mélységesen erkölcstelennek találja a temetőnél csütörtökön történteket.    

„Temetőben vandál módon viselkedni, ott lévő, békésen imádkozó embereket megdobálni több mint erkölcstelen, civilizálatlan, nem európai országhoz méltó cselekedet" - jelentette ki.

Áder úgy gondolja, hogy  nem kellett volna ide jutni, de ha már ez történt, akkor keresni kell a megoldást, hiszen az ott élő magyaroknak és Magyarországnak is az az érdeke, hogy békességben éljen a szomszédokkal. A megoldásra a csíksomlyói búcsú prédikációjából idézett: „ha megdobnak kővel, építs belőle lépcsőt!" Szerint a történészek, a levéltárosok meg tudják állapítani, hogy vannak-e az első vagy a második világháborúban eltemetett román katonák a temetőben, és ha igen, hányan lehetnek.    

Eközben a címlapon