KÜLFÖLD

A ve­rej­té­kező ha­lott: Több ISIS-har­cos csak el­ját­szotta a ha­lá­lát!

A csa­lád­juk el­si­ratta őket Spa­nyol­or­szág­ban, de ők fel­szí­vód­tak, és új arc­cal, név­vel ma is va­la­hol Eu­ró­pá­ban vagy Ázsi­á­ban élnek.
  • Szerző: SZM

“Élő halottakról” írt elképesztő történeteket az ElMundo. A lap nyolc olyan spanyol állampolgárról tud, akik egytől egyig elutaztak a Közel-Keletre és csatlakoztak az Iszlám Államhoz, valamint az Al-Kaidához.

Az bennük a közös, hogy mindannyian eljátszották a saját halálukat. Az otthon maradt családtagok elsiratták őket, ők pedig a harctérről felszívódtak,

és új névvel, új azonossággal most valahol Európában élnek, vagy ott maradtak Ázsiában.

Mohamed Tarik /Kép: ElMundo/

Azzedine Faris, Vilanova i la Geltrú kisvárosból származik, amely Barcelonától délre fekszik. Egy 35 másodperces videón volt látható, amelyen M16-os puskákkal felszerelt dzsihádisták mellett, asszonyok és gyermekek siratnak három halottat, az Al-Kaida egykori tagjait.

"Igen, a holttest" - erősítette meg Faris egyik unokatestvére, amikor meglátta a videót egy Facebook-oldalon. Az édesanyja és Faris testvérei gyászolták a testvérüket. Aztán a videót a rendőrség megmutatta terrorizmusra szakosodott ügynököknek és tanácsadóknak.

Amikor azt kinagyították, észrevették, hogy a holttest verejtékezik... ”Ez lehetetlen Ez a fickó holtat játszik!” - kiáltott fel az egyik szakember. Igaza volt. Faris két évvel ezelőtt ismét megjelent ezúttal Idlib városában.

Eközben a címlapon

Chema Gil Garre, a Nemzetközi Biztonsági Megfigyelőközpont elemzője beszélt is vele. Neki elmondta, hogy már elégette a spanyol útlevelét, de azért nem jön haza, mert legalább 5 évre bezárnák. Inkább ott marad, megnősül, szolgálja és védi az új népét és vallását. “Allah rabszolgája vagyok, és ha meghalok, mártír leszek” – mondta az elemzőnek.

De nem ő volt az egyedüli. A Murcia tartományból származó Youssef Mohról számos videó és üzenet jelent meg 2015 és 2016 között, amely a hálózatokon keringett, és mindenki mártírként beszélt róla. De Youssef arcát a hírszerző szolgálatok felismerték az ISIS által nemrég kiadott videóban.

Mohamed és Marwa Ghobrith Tetouanban született testvérek. Amikor érdeklődtek róluk, Issan, a náluk fiatalabb öccsük azt mondta, hogy már meghaltak. A spanyol kutatók azonban ezt kétségbe vonják: szerintük Mohamed halálát biztosan meghamisították, hogy büntetlenül visszatérjen Európába.

Abu Dia, egy másik dzsihádista, Ceutából származik, ahol a családja is él. Róla azt terjesztik, hogy 2017 elején meghalt Rakka bombázásakor, ám a múlt év elején “feltámadt.”Rakkához fűződik egy másik spanyol dzsihádista, Mohamed Tarik neve is, aki az interneten katonák levágott fejével “szelfizett”. Őt is halottnak próbálták beállítani, de az elhárítók szerint ő is él még.

A spanyol belügyminisztérium szerint 234 dzsihádista van, akik elhagyták az országot. Közülük 57 a harcokban meghalt, 44-en már visszatértek. De senki sem tudja megmondani, hogy hányan játszották el már a saját halálukat, és most ismét Spanyolországban élnek - tette hozzá az ElMundo.