MEDICINA

Durva té­nyek: Így gyil­kolja a fe­hér­vér­sej­te­ket az e-cigi

Sokan úgy hi­szik, biz­ton­ság­ban van­nak, ha nem ha­gyo­má­nyos, hanem e-ci­ga­ret­tát szív­nak. Csak­hogy egyre jön­nek az in­for­má­ciók, mi­lyen káros ez is. Egy friss ku­ta­tás na­gyon durva ada­to­kat tárt fel.
címkék:

Jó pár éve elterjedt már az e-cigaretta; az akkumulátoros eszköz vízgőz segítségével éri el ugyanazt a hatást, mint a hagyományos cigik – és emiatt a dohányosok úgy vélik, kevésbé káros az egészségre. Az eszközt folyamatosan vizsgálják a kutatók, és egyre több adat lát napvilágot arról, hogy egyáltalán nem egészséges, sőt: pontosan olyan veszélyes lehet, mint a hagyományosan papírba csavart dohány.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Korábban is felreppentek már tudományos körökből olyan vélemények, melyek szerint az e-cigaretta hatása egyelőre nem teljesen ismert, de okozhat krónikus légzési megbetegedéseket és daganatos elváltozásokat a tüdőben, hiszen a nikotin erősen rákkeltő anyag. De azok sincsenek biztonságban, akik nikotinmentes, ízesített folyadékokkal töltik meg az eszközt. Egy legutóbbi kutatásban immunsejteket tettek ki a pára hatásának, és megállapították, hogy végzetes károkat okoz a fehérvérsejtekben.

A sejtek a párásított e-cigarettafolyadék hatására olyan anyagokat termeltek, amik gyulladást és szövetkárosodást okoznak, és nagyon sok ízesített folyadék sejthalálhoz is vezetett. A most közölt tanulmány szerint ezek az anyagok az immunrendszert működtető sejteket támadják: a monocitákat, amik a fertőző betegségek ellen védik a szervezetet.

Legkárosabbnak pont a legnépszerűbb ízek bizonyultak: a vattacukor, fahéj és vaníliaízű folyadékok okozták a legtöbb kárt a sejtekben. Az is kiderült, hogy az ízek keverése az e-cigaretta tartályában fokozza a káros hatást.

címkék: