HARCÉL

A tol­vaj Sar­gen­tini-pár­tot fel­je­lenti az MTVA

Fel­je­len­tést tesz a Mé­dia­szol­gál­ta­tás-tá­mo­gató és Va­gyon­ke­zelő Alap (MTVA) Sar­gen­ti­niék kam­pány­vi­de­ó­já­nak lo­pott fel­vé­te­lei miatt - kö­zölte az MTVA saj­tó­osz­tá­lya az MTI-vel.
  • Szerző: MTI

Mint arról a is beszámolt, a GroenLinks holland baloldali párt a közelmúltban kampányvideót tett közzé Judith Sargentiniről "The Sargentini Report: A European struggle for democracy in Hungary" címmel.

A felvételen ismeretlenek forrás feltüntetése, írásbeli szerződés alapján adott felhasználási engedély, valamint felhasználási díj megfizetése nélkül használtak fel több, az MTVA archívumába tartozó, szerzői jog által védett videoanyagot.

EZT OLVASTAD MÁR?

"A videó készítői még a csatornák logóit is kitakarták, így a szándékosság vitathatatlan".

Kiemelték, a vonatkozó magyar és európai jogszabályok alapján a más által készített műsorszámok, felvételek szerzői jogi védelem alatt állnak és felhasználásuk kizárólag a jogtulajdonossal kötött felhasználási szerződéssel és a szerző nevének forrásként való megjelölésével lehetséges.

A magyar jogállamiság helyett a saját jogtiprásuk miatt kellene aggódnia Sargentininek
A magyar jogállamiság helyett a saját jogtiprásuk miatt kellene aggódnia Sargentininek

Az MTVA honlapján közzétett felhasználási feltételek kifejezetten tiltják írásbeli felhasználási engedély nélkül az MTVA és jogelődjei által készített videoanyagok felhasználását.

A forrásjelölésüktől szándékosan megfosztott felvételek engedély nélküli felhasználásával ismeretlen személyek az MTVA-nak tényleges vagyoni hátrányt okoztak.

Mivel a büntető törvénykönyvbe ütköző jogsértés történt, az MTVA megteszi a szükséges jogi lépéseket és feljelentést tesz.

Mint kiderült, a lopott, szándékosan forrásmegjelölés nélkül közzétett felvételek között más televíziók, így például a Hír Tv anyagai is láthatóak.

Eközben a címlapon

Velük sem tárgyalt, nem kötött szerződést és nem fizetett jogdíjat Sargentini pártja, miközben rendkívül érzékenyek a "magyarországi jogsértésekre".

Pénteken az eset kapcsán a V4NA Nemzetközi Hírügynökség azt közölte: a Baloldali Zöldek a magyar büntető törvénykönyv szerint olyan bűncselekmény elkövetésével gyanúsíthatóak, amelyért akár három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.