INSIDER

A több­ség ma­xi­mum 50 ezret haj­landó köl­teni ka­rá­csonyra

A leg­több ember 50 ezer fo­rint alatt sze­retné meg­úszni a ka­rá­cso­nyi vá­sár­lást - derül ki a Jó­fo­gás on­line ku­ta­tá­sá­ból. A por­tál 10 ezer em­bert kér­de­zett meg az in­ter­ne­ten ke­resz­tül a kö­zelgő ün­nep­hez kap­cso­lódó vá­sár­lási szo­ká­sa­ik­ról.

Kiderült, hogy a magyarok átlagosan 6-8 embernek vesznek ajándékot.

A megkérdezettek 40 százaléka mindenképpen 50 ezer forint alatt szeretne költeni.

EZT OLVASTAD MÁR?

A válaszadók 18 százaléka pedig csak 5-10 ezer forintot szán a karácsonyi ajándékokra. Olyanok is sokan vannak, akik 50-100 ezer forint között költenek el ilyenkor.

Az is kiderül a felmérésből, hogy egyesek akár 3-400 ezer forintot is szánnak ilyenkor az ajándékokra.

A kutatásban részt vevő emberek 52 százaléka nem tervezi, hogy többet költ idén. Bár egyre népszerűbbek az online vásárlások, még mindig többen szeretik a valós boltokat. A megkérdezettek 68 százaléka ugyanis üzletben szeretne vásárolni karácsonyi ajándékot és nem az interneten keresztül. A felmérésben résztvevők 30 százaléka már ősszel elkezdi a karácsonyi vásárlást, 36 százalék pedig december első felében vásárol.  A legkevesebben azok vannak, akik az utolsó napokra hagyják az ajándék vásárlást.

Meglepő módon sokan vesznek használt cikkeket is karácsonyra, méghozzá az emberek 36 százaléka.  A költséghatékonyság mellett a válaszadók a környezetvédelemmel indokolták ezt a döntést. Sokan vannak olyanok is, akik saját készítésű ajándékkal lepik meg a szeretteiket.

Eközben a címlapon