INSIDER

A Tesco is til­tott dol­got csi­nál a ma­gyar vá­sár­lók­kal?

A Tesco első rá­né­zésre pont ugyan­úgy ka­me­rázza a vá­sár­lóit, mint az Au­chan, amely az Adat­vé­delmi Ha­tó­ság­tól 15 mil­lió fo­rin­tos bír­sá­got ka­pott. Az áru­ház­ban nagy­lá­tó­szögű ka­mera fi­gyeli a ve­vő­szol­gá­la­tot és a pénz­tá­ra­kat.

Mint arról a beszámolt, 15 millió forintos bírságot kapott az Auchan, mert tiltott módon figyelte meg vásárlóit és dolgozóit.

Felvétel készül a vetkőztetőszobában

EZT OLVASTAD MÁR?

Az esetről egy korábbi munkavállalójuk tett bejelentést a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóságnál (NAIH), akik kimerítő vizsgálatban állapítottak meg számos jogsértést. A szegedi Auchanban például 85 kamera pásztázta a teret, ezek közül kettő a „motozószobában”vette fel a gyanúsnak minősített vásárlók esetleges vetkőztetését is. Jó néhány másik kamera pedig a hitelpultnál, vevőszolgálatnál figyelte meg a vásárlókat.

Jogellenesek a nagy látószögben pásztázó kamerák

Az is kiderül a határozatból, a legtöbb kamerával az a gond, hogy nem célhoz kötötten rögzít, azaz nem csupán a pénztárt mutatja, aminek vagyonvédelmi szempontból lenne értelme, hanem nagylátószögben pásztázza a teret, felvéve mindent és mindenkit – derül ki a NAIH elnöke, dr. Péterfalvi Attila által jegyzett határozatból.

A hitelfelvevő pultnál például kényes dolog, hogy a hangrögzítésre is képes kamerák rögzítik, hogy ki mire milyen hitelt vesz fel. Az Auchannál kiderült, hogy az áruház vezetői rendszeresen visszanézték ezeket a felvételeket. És nemcsak a dolgozók viselkedését elemezték velük, hanem a kamerarendszer arra is lehetőséget ad, hogy a vásárlókról készült felvételeket is megnézzék, elemezzék…

Eközben a címlapon

A megnézte, mi a helyzet a Tescóban kamerafronton. Ha kíváncsi rá, hogy vajon ott is megfigyelhetik-e tiltott módon a vásárlókat, és mit tapasztaltunk, akkor keresse pénteken az újságárusoknál a -ot!