MAMAKLUB

A szü­lők nagy kér­dése: játsszon vagy ne a gye­rek kar­dok­kal, fegy­ve­rek­kel

Egyre több az élethű já­ték­fegy­ver, és a fiú­gye­re­kek imád­nak ját­szani velük. De vajon káros a kisfiúk fej­lő­dé­sére, ha já­ték­pus­kák­kal, vagy kar­dok­kal ját­sza­nak? Sok anyuka ag­gó­dik, hogy a cse­me­téje ag­resszív lesz tőlük, míg mások sze­rint se­gí­tik az egész­sé­ges fej­lő­dést.

Nem csoda, ha a szülők aggódnak, hiszen a tévéből, internetről egyre több erőszak zúdul a gyerekekre. Pedagógusok és gyerekpszichológusok sem értenek egyet a kérdésben, vajon tiltani kell-e a játékfegyvereket.

Nagyon sok szülő még a vízipisztolyokat is tiltja; éppen elég, hogy a gyerekek a barátaiknál, vagy az iskolában hozzáférnek. Attól félnek, hogy a gyermekek számára természetes lesz, hogy célkeresztbe vesznek valakit, és lelövik – anélkül, hogy felfognák, hogy azzal az életét vehetik el, vagy fájdalmat okozhatnak. A gyerekek ugyanis tapasztalás útján tanulnak – megégeti a kezét, tudja, mit jelent az, ha valami forró. De a játékpisztolyokat használva nem fogja fel, valójában micsoda pusztítást képes végezni egy lőfegyver.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Akik engedik a játékpisztolyokat, kardokat a gyerekeiknek, úgy gondolják, hogy a tiltással csak felcsigázzák a gyerek érdeklődését; ha valamit nem szabad, minden gyerek azért is csinálni akarja. A másik érvük a tiltást ellenzőknek, hogy a gyerek a kardos, pisztolyos játékok során megéli az agresszióját. A játék erre biztonságos tér, hiszen nincs akkora tétje az indulatoknak, mint a valóságban, és bármikor ki lehet lépni belőle – mindenki hallotta már gyerektől, hogy "Nem játszok tovább!" Az a gyerek, aki ezt soha nem tapasztalja meg, később rosszul fogja kezelni a konfliktushelyzeteket, és nem tudja uralni felnőttként az agresszív indulatait.

A gyermekpszichológusok szerint a tinikori és a felnőttkori agressziót nem a játékfegyverek okozzák, hanem az, hogy mennyire képes valaki kordában tartani az érzéseit. Ezt a képességet gyerekkorban lehet elsajátítani, később már csak terápiával korrigálható – és ezt a gyerekek főleg játék során sajátítják el. Azonban ez nem azt jelenti, hogy hagyjuk a gyereket úgy játszani, ahogy akar, hiszen a túl agresszív játékkal kárt is tehet a másikban, és azt tanulja meg, hogy következmények nélkül okozhat fájdalmat másoknak. Figyelni kell a gyerekek játékát, beavatkozni, ha túl agresszívak, beszélgetni velük − és ha a szülő úgy látja, a gyerek túl agresszívan viselkedik, érdemes szakember segítségét kérni.