HARCÉL

A szlo­vén rend­őr­ség is könny­gáz­zal osz­latta az erő­sza­kos mig­rán­so­kat

A szlo­vén rend­őr­ség könny­gáz­zal osz­latta szét pén­tek este azt a több száz fős mig­ráns­cso­por­tot, amely har­cos hor­vát és szlo­vén jog­vé­dők tá­mo­ga­tá­sá­val Hor­vát­or­szág­ból át akart jutni Sz­lo­vé­ni­ába Har­mica át­ke­lő­hely­nél.
  • Szerző: M. Elek
(Fotó: AFP)
(Fotó: AFP)

Szlovén rohamrendőrök előzőleg útját állták a migránsoknak, akik a Szutla határfolyó egyik hídján akartak bejutni az országba. A feszült helyzet mintegy egy órán át tartott. A tömeg át akarta törni a rendőrkordont. A rendőrök ekkor vetették be a könnygázt. - adta hírül az MTI.

A szlovén hatóságok arra számítanak, hogy szombaton mintegy ezer migráns érkezik Horvátországból. Közölték, hogy a menedékkérőket beengedik, de visszatoloncolják azokat, akiket illegális bevándorlónak minősítenek. A pénteken belépni akarók többsége menedéket kért, őket zömmel a sátrakból álló brezicei menekülttáborba, kisebb részben a postojnai menedékes központba vitték.  

A migránsválsággal kapcsolatban a szlovén külügyminisztériumba bekérették a horvát nagykövetet. Karl Eljavec külügyminiszter bírálta Zágrábot, amiért nem tartja be az európai uniós menekültügyi szabályokat.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke műszaki és logisztikai segítséget ajánlott fel péntek este Horvátországnak a menekültáradat miatt. Szerda óta 17 ezer menekült lépett be Horvátországba.