RIPOSTER

A so­főrt gya­nú­sít­ják: Ela­ludt, ezért sé­rült meg 22 utas az M3-ason

Meg­hosszab­bí­totta a rend­őr­ség az M3-as au­tó­pá­lyán tör­tént busz­bal­eset nyo­mo­zá­sát, de már van gya­nú­sí­tott: a 49 éves busz­ve­zető lehet a fe­le­lős, a sofőr el­alud­ha­tott a vo­lán­nál. Ezért akár 3 év bör­tönt is kap­hat!
  • Szerző: RIPOST

Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt a veronaihoz hasonló tragédia, amikor tavaly nyáron árokba csapódott egy turistabusz az M3-as autópályán. A járaton 40-en utaztak, közülük 22 utas megsérült. Többen életveszélyes állapotban kerültek kórházba, de az orvosok mindannyiukat meg tudták menteni. A buszbaleseteknél számos esetben ki is gyullad a jármű, ami percek alatt képes porig égni – szerencse, hogy itt nem ez történt.

Fotó: MTI

Az M3-ason történt tragédia végződhetett volna súlyosabban is: a tavaly januárban Veronában szalagkorlátnak, majd hídpillérnek csapódott és kigyulladt busz utasai közül 17-en haltak meg. Az eddigi információk szerint akkor elaludt a sofőr, az olasz hatóságok vádat is emelnek ellene.

Az M3-ason balesetező busz vezetője is elaludhatott, a rendőrség őt gyanúsítja!

Tovább nyomoz a rendőrség

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság indított nyomozást az M3-ason tavaly júliusban történt baleset ügyében. A nyomozás február 10-én zárult volna, ám ezt meghosszabbították.

Az ügyben egy 49 éves férfit hallgatott ki gyanúsítottként a rendőrség tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozása megalapozott gyanúja miatt

– tájékoztatta a -ot Vajta Szilvia, rendőrségi szóvivő.

Beismerte a sofőr: Elaludt!

Utólag a buszsofőr maga is bevallotta az utasoknak, hogy elaludt. Kiderült, hogy busz éjszaka indult el Balmazújvárosról két sofőrrel, először Debrecenben vettek fel utasokat, majd még két helyen. A baleset előtt húsz perccel tartottak kávészünetet, ekkor cseréltek a sofőrök. Ha bebizonyosodik a buszvezető felelőssége, a törvény szerint akár három év börtönt is kaphat!

Fotó: MTI

Tovább kellene szigorítani a szabályokon?

A veronai buszkatasztrófa után szigorítottak az iskolai kirándulásokra vonatkozó szabályokon. 2018-tól csak olyan szolgáltatókkal köthetnek szerződést az iskolák, amelyek 13 évnél nem idősebb busszal vinnék a gyerekeket, és igazolni tudják, hogy a sofőrök nem szenvednek alvási apnoé betegségben. A  tanulókat szállító busz nem közlekedhet 23 óra és hajnali 4 óra között. Ezek a szigorítások viszont csak az iskolai buszokra vonatkoznak, a többi turistabuszra nem.

Eközben a címlapon

Ez után a baleset után felmerül a kérdés: nem kellene szigorítani a turistabuszokra vonatkozó szabályokon is?

A veronai buszbalesetnek még nincs gyanúsítottja Tavaly január 20-án szenvedett szörnyű balesetet egy magyar diákokat szállító busz Veronában, a tragédiában 17-en haltak meg. Az olasz hatóságok két hónap alatt lezárták a nyomozást, a veronai ügyészség pedig már elkészítette a vádiratot is. A buszsofőr ellen emelnének vádat, aki elaludhatott a volánnál. A magyar hatóságok viszont még nem gyanúsítottak meg senkit a baleset okozásával, ismeretlen tettes ellen indítottak eljárást. „Az eljárás befejezésének határideje 2018. március 21.” – tájékoztatta a -ot az ORFK.