LEGFRISSEBB

A román elnök üd­vös­kéje is tá­mo­gatta a Szé­kely­föld-tér­ké­pe­ket

Nincs is na­gyobb derű annál, mint ami­kor ki­de­rül: a román ál­lamfő egy­kori üd­vös­kéje mi­nisz­ter­ként tá­mo­gatta a ma au­to­no­mis­tá­nak ki­ki­ál­tott Szé­kely­föld-tér­ké­pek ki­adá­sát. Erre bi­zo­nyára nem gon­dolt Tra­ian Bas­escu, ami­kor a MOL-kutak boj­kott­jára szó­lí­totta fel a ro­má­no­kat a ki­ad­vány miatt.
  • Szerző: Ripost

Újfent Magyarellenes provokációkkal foglalkozik Románia volt elnöke. A hajóskapitányból lett politikus, Traian Basescu a közelmúltban bojkottot hirdetett a MOL-benzinkutak ellen, azt állítva, hogy ott az autonóm Székelyföldet ábrázoló térképeket forgalmaznak. Csakhogy kiderült: a térképek kiadását az exelnök egykori üdvöskéje, Elena Udrea turisztikai miniszterként támogatta!

Érdekes részletre derült fény az elmúlt napokban a nagy vihart kavart Székelyföld-térképekkel kapcsolatban – írja a Főtér kolozsvári hírportál. Történt ugyanis, hogy Eugen Tomac, a közbeszédben csak Traian Basescu pártjaként emlegetett Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke figyelmeztette „a hazaszerető románokat” arra, hogy a magyar állami olajtársaság, a MOL romániai benzinkútjainál úgymond „revizionista” és „autonomista” plakátokkal találkozhatnak a gyanútlan vásárlók.

Kiderült azonban, hogy az ominózus plakátok a Székelyföldi Legendárium elnevezésű társasjáték csapata által készített színes legenda- és turisztikai térképek. Végül a Tomac által megkezdett műbalhét maga Basescu folytatta, arra buzdítva a románokat, hogy ne vásároljanak üzemanyagot a MOL romániai töltőállomásain.

„Hogy lehet a MOL-kutaknál osztogatott szórólapokon a Székelyföd autonómiáját hirdetni egy olyan országban, ahol az alkotmány világosan kimondja, hogy az ország egységállam?” – fogalmazott az exállamfő.

Basescu figyelmét azonban láthatóan elkerülte az a körülmény, hogy az adott térképek elkészültét annak idején a saját elnöki adminisztrációjához közel álló, Emil Boc vezette kormány turisztikai és regionális fejlesztési minisztériuma is támogatta.

Fazakas Szabolcs, a Legendárium-projekt vezetője azonban közzétette, hogy a térképek létrejöttéhez maga az elnök egykori bizalmasaként ismert Elena Udrea szakminiszter, a PMP későbbi elnöke is hozzájárult. Fazakas egy fotóval is alátámasztja állítását, miszerint a volt turisztikai miniszter személyesen is tájékozódott a térképek sorsáról, és pozitívan viszonyult hozzájuk:

Eközben a címlapon

Fazakas a Főtérnek elmondta: Udrea asszony támogatása nem pusztán szimbolikus jellegű volt. „Anyagilag is támogattak, volt egy EU-s pályázatunk náluk” – fejtette ki a Legendárium vezetője. De mint mondta, a pénzt nem folyósították időben, közben pedig Udreát leváltották, ezért a legendáriumosok visszavonták a pályázatukat. Fazakas azonban nem aggódik a Legendárium-projekt jövője miatt. Épp hétfőn kaptak megrendelést a térképeikre egy román üzlettől – árulta el.

Ugyanakkor a térkép nemcsak a Székelyföldet, hanem a szászok földjét is ábrázolja. A térképek a kőolajipari vállalat által kezdeményezett, 2011-ben indult kampány részét képezik, amelynek célja népszerűsíteni az ország egyes régióinak látványosságait. Hasonló, helyi turisztikai célpontokat ábrázoló térképek megtalálhatóak a Mol mindegyik töltőállomásán, például Moldvában is.

Rendszeressé válnak a provokációk

A magyarellenes megnyilvánulások révén Románia kereskedelmi kapcsolatai és érdekei is veszélybe kerülhetnek – figyelmeztet az RMDSZ Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálata a MOL Székelyföld-térképei kapcsán. Szomorú, hogy a romániai magyar kisebbség ellenségképe ezzel az esettel is erősödött, és a román többség egyes tagjai körében kezd egyre divatosabbá és rendszeresebbé válni minden ilyen jellegű provokáció” – fogalmazott Benkő Erika sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselő, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője.