KÜLFÖLD

A ra­vasz spa­nyol bal­ol­dal vá­lasz­tó­jo­got adna 560 ezer ma­rok­kó­i­nak!

Ez a szél­ső­bal­ol­dali Uni­dos Po­de­mos, amely a je­len­legi szo­ci­a­lista kor­mányt tá­mo­gatja. Az idei költ­ség­ve­tés be­ter­jesz­té­se­kor együtt­mű­kö­dési szer­ző­dést írtak alá.
  • Szerző: SZM

Ha minden jól megy, Spanyolország hajója is lassan jobbra fordulhat. Andalúziában az év végén az új jobboldali párt, a VOX koalíciót kötött a szintén jobboldali Ciudadanossal (a polgárság pártja) és a Néppárttal (Partido Popular, PP), ezzel pedig véget vetettek a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) 36 éves helyi uralmának!

Január 9-én már arról írtunk, hogy a VOX kiutasítana 52 ezer illegális migránst Andalúziából, függetlenül attól, hogy honnan jöttek és ehhez megszerezte a tartományi Néppárt támogatását is.

Alig telt el néhány hét és máris itt a visszavágó! Ezúttal a szélsőbaloldali Unidos Podemos javasolta a szocialista kormánynak, hogy adjon választójogot 560 ezer marokkói migránsnak! Mégpedig mihamarabb. Már a májusi, spanyol önkormányzati választásokon.

Az erre vonatkozó törvényjavaslatukat már benyújtották a képviselőházban. Pontosan tudják, hogy ez még nem fogja befolyásolni a szintén májusi EP választásokat, de abban bíznak, hogy ha a javaslatukat a parlament elfogadja, akkor ez a rengeteg, már Spanyolországban élő marokkói migráns majd rájuk fog szavazni már most is.

Emellett a Podemos a jelenlegi szocialista kormányt kívülről támogatja. Az idei költségvetés beterjesztésekor együttműködési szerződést írtak alá tavaly novemberben, ezért abban reménykednek, hogy a tervük sikerülhet.

A törvényjavaslatban így fogalmaztak, a politikailag korrekt bikkfanyelven: szilárdan elkötelezettek vagyunk a migránsok iránt, hogy azok részt vehessenek országunk politikai életében, mind teljes állampolgársággal, mind pedig a polgári és politikai jogaik megadásával...

Nagy kérdés, hogy mi sül ki ebből, és hogy miért éppen a marokkóiaknak adna (valamilyen szintű) állampolgárságot és választójogot a Podemos?  Marokkó ugyanis éppúgy volt spanyol, mint brit vagy főként francia gyarmat is az idők folyamán.

Eközben a címlapon

Forrás: Casoaislado