NÍNÓ

A nyír­egy­házi pi­a­con ak­ci­ó­zott a NAV, ezt ta­lál­ták

A Nem­zeti Adó- és Vám­hi­va­tal sza­bol­csi mun­ka­tár­sai a nyír­egy­házi pi­a­con el­len­őriz­ték az áru­sí­tást, hogy ki­szűr­jék azo­kat, akik en­ge­dély nél­kül adják el por­té­ká­i­kat. Az áru­sí­tás sza­bá­lyait min­den­ki­nek be kell tar­ta­nia!
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A nyíregyházi piacon is rendszeresen jelen van a NAV. Az árusok között sok az olyan külföldi, akinek nincs engedélye, ezért az ellenőrök helyszíni bírságot szabnak ki vagy lefoglalják árukészletüket. Ezek a kereskedők több jogszabályt is megsértenek és ezzel nem utolsó sorban a szabályosan gazdálkodóknak is kárt okoznak. Éppen ezért a megyei igazgatóság nagy ellenőri létszámmal koncentrál az illegális árusokra.

A NAV 26 munkatársa összehangolt ellenőrzést tartott, melynek során nem csupán az engedélyeket, a nyugtaadást és a foglalkoztatás szabályszerűségét ellenőrizte. Az akcióban ugyanis az ellenőrök az adóhátralékot felhalmozókat is kiszűrte, a tartozásokat a helyszínen behajtotta akár az árukészlet lefoglalásával is.

EZT OLVASTAD MÁR?
ILLUSZTRÁCIÓ
ILLUSZTRÁCIÓ
Fotó: Keller Mátyás

A 26 vizsgálat nyomán 18 esetben állapítottak meg jogsértést, amiből 10 esetben engedély nélküli kereskedés miatt összesen 345 ezer forint helyszíni bírságot kellett kiszabni.

Az adósok a helyszíni eljárásban megfizették adótartozásukat, így az árukészlet lefoglalására nem került sor. A végrehajtók közel félmillió forint adóhátralékot szedtek be. A továbbiakban 1,5 millió forint bírság kiszabása várható.

A közeljövőben gyakran lehet hasonló ellenőrzésekre számítani a megye egész területén a szabályok betartatásáért és a tisztességes kereskedők érdekében, közölte a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága.

címkék: