KÜLFÖLD

A meg­szo­kott su­gár­zás 1000-sze­re­sét mér­ték Hel­sinki fe­lett

Egye­lőre nem tudni, mi áll a rej­té­lyes és magas su­gár­zás hát­te­ré­ben, csak ta­lál­gat­nak a fin­nek.
címkék:
  • Szerző: S.A.

A finn Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Központ közlése szerint a cézium-137-es izotóp normális sugárzási értékének ezerszeresét mérték Helsinki felett március 3-án és 4-én.

Helsinki (Fotó: Freeimages)
Helsinki (Fotó: Freeimages)

Hogy a sugárzás hátterében mi áll, nem tudják, azt azonban elmondták, hogy a magas, 4000 mikrobecquerel/légköbméter érték szokatlan ugyan, de milliószor kevesebb annál, hogy a lakosság számára közvetlen védelmi intézkedéseket kelljen tenni.

"Ez különösen szokatlan volt. A nukleáris biztonság szempontjából mindazonáltal a cézium mért szintje nincs kihatással az emberi egészségre" – mondta Tarja Ikaheimonen, a központ egyik vezető illetékese.

Az 1986-os csernobili katasztrófa óta Finnországban időnként még mindig mérnek megnövekedett sugárzást, ám az egy héttel ezelőtti értékek túl magasak ahhoz, hogy Csernobillal lehessen magyarázni

– tette hozzá az vezető.

Mivel nukleáris balesetekről mostanában nem kaptak hírt, a kutatók csak találgatnak, mi okozhatta a rejtélyes céziumsugárzást.

Finnországban két atomerőmű működik, négy reaktorral. Az egyik erőmű az ország nyugati részében, míg a másik Helsinkitől keletre fekszik, de egyikben sem voltak üzemzavarok.

Eközben a címlapon
Mivel a mérés napján kelet-délkelet felől fújt a szél, elképzelhető, hogy a sugárzás oka Oroszországban, vagy Észtországban lehet.

Ikaheimonen szerint azonban még korai lenne vádaskodni, mivel a cézium-137-es izotópját az iparban, a  kórházakban és a kutatóintézményekben is felhasználják.

címkék: