BOZÓT

A ma­gya­rok két­har­mada el­uta­sítja az el­len­zék par­la­menti bot­rány­kel­té­sét

A ma­gyar vá­lasz­tó­pol­gá­rok­nak nem tet­szik az el­len­zéki kép­vi­se­lők par­la­ment­ben be­mu­ta­tott szer­dai bot­rány­kel­tése, két­har­ma­duk (66 szá­za­lék) sze­rint nem vi­sel­ked­het így egy kép­vi­selő az Or­szág­ház­ban.
  • Szerző: RIPOST

Hétmillió emberhez eljutott a parlamentben történt botránykeltés híre, két és fél millió ember pedig aktívan foglalkozott is a témával.

Legfőképpen az idősebb korosztály tagjait háborította fel az ellenzéki képviselők viselkedése, háromnegyedük így nyilatkozott (76 százalék).

Ez nem jelenti viszont azt, hogy más társadalmi csoportban tetszést aratott volna az obstrukciós kísérlet, minden lényeges szocio-demográfiai csoportban azok voltak többségben, akik szerint nem elfogadható, hogy így viselkedjen egy képviselő a parlamentben.

EZT OLVASTAD MÁR?
Forrás: Nézőpont Intézet
Forrás: Nézőpont Intézet

Politikai hovatartozás szerint viszont már erősebb megosztottságot lehet tapasztalni.

A kormánypártiak közül szinte mindenki (94 százalék) elítélte az ellenzéki képviselők cselekedeteit.

Bár a baloldali pártok szimpatizánsainak többsége a politikusaik mellé állt (72 százalék), azonban minden negyedik baloldali szavazó elutasította a botránypolitizálást.

A Jobbik szavazói még inkább megosztottak, többségük elutasítja ezt a viselkedést (52 százalék).

Úgy tűnik, hogy a párt vezetésében beállt baloldali fordulat még a szavazótáboron belül nem fejtette ki a hatását.

Eközben a címlapon

Ebből következően, amennyiben a Jobbik a jövőben továbbra is aktívan szerepet vállal ezekben az akciókban, fennáll annak a lehetősége, hogy tovább csökken a már így is hónapok óta zsugorodó tábora - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Módszertan: A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2018. december 13-14. között készült 750 fő telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.