INSIDER

A ma­gyar au­tó­sok fele na­gyon meg­járta

Csak az au­tó­sok fele kap kár­té­rí­tést, ha út­hiba miatt sérül az au­tója.

Mint a %Ripost% is megírta, tönkretette az utakat a durva tél után jött olvadás: Budapesten például napi 4-500 kátyú keletkezett, hétszer annyi, mint egy átlagos télen. Országszerte pedig több tízezer úthiba rongálta az autókat.

De a sofőrök nagy részének saját zsebből kell kifizetnie a kárt. A kátyú okozta károkért csak az autósok fele kapja meg az igényelt kártérítést – és persze rengeteg olyan sofőr is van, aki nem is kér, mert nem bízik benne, hogy be tudja hajtani valakitől a pénzt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

– A kártérítés elutasításának fő oka, hogy az autós a kár megfelelő rögzítése nélkül elhagyja a helyszínt.  De az is kizáró ok, ha az úthibákra tábla hívja fel a figyelmet, s ha a megengedettnél gyorsabban haladt az autós, akkor sem kap kártérítést – mondta Cselovszki Zsolt, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) Gépjárműszekciójának vezetője.

Fotó: Szabolcs László

Azt, hogy hány autós szenved kátyúkárt, átlagban mennyi kártérítést kapnak, és hogy mi a teendő, ha úthiba miatt károsodik az autó, a szombati napilapból tudhatod meg!