OTTHONKA

A leg­jobb trük­kök, hogy szi­ge­telj ha­té­ko­nyan egy régi ab­la­kot

Sü­völt a szél a la­ká­sod­ban? Még az eső is be­szi­vá­rog az el­kor­hadt ab­lak­pár­ká­nyon ke­resz­tül? Az ab­lak­csere egy va­gyon, és épp most nem telik rá? Sebaj! Remek mód­sze­re­ket mu­ta­tunk, me­lyek­kel ol­csón és biz­to­san ki­re­keszt­he­ted a hi­de­get.

Sokféle módszer létezik, de először azokat mutatjuk be, amihez nem kell ezermester képesség, sem szerszám.

KIBÉLELŐS MÓDSZER

1. Alufóliával vagy csíkokra szaggatott újságpapírral tömd ki az ablakréseket. A reklámújságok erre például kiválóan alkalmasak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

2. Boltban kapható vagy házilag méretre darabolt habszivacsot burkolj be egy régi törölközővel, és tedd az ablakba. Megfogja a huzatot.

3. Szivacs híján régi, használatból kikopott, vastag textíliákkal, öreg kötött pulóverekkel tömd ki a két ablak közötti rést.

FŰTÉS IRÁNYÍTÁS

A fűtőtest mögött a falat vond be alufóliával. A szobába irányítja a meleget, ahelyett, hogy a falon keresztül a szabadba távozna.

ÜVEGTÁBLA ERŐSÍTŐ

Plexilap: Ha vékony az ablaküveg, ragassz rá ugyanakkora méretű plexi lapot. Átlátszó, és besegít az ablaküvegnek. Tépőzáras szalagot használj a rögzítéshez. A szőrös felét az ablakra nyomd, majd passzírozd hozzá a leszabott plexit. Így könnyen eltávolíthatod majd, ha beköszönt a megmentő tavasz. Az ablakot és a plexit is mosd tisztára és hagyd megszáradni a művelet előtt.

Eközben a címlapon

Buborékfólia: Mérd le az ablaktáblákat, és vágj ki ugyanolyan formájú és méretű buborékfóliát. A tiszta ablakot spricceld le vízzel. A buborékos oldalával helyezd rá a fóliát, és középről kiindulva simítsd az ablakra. A még biztonságosabb rögzítéshez keverj a vízhez 1 ek tapétaragasztót.

Ha érzed magadban a barkácstehetséget, szigeteld le rendesen az ablakokat.

Olcsó és egyszerű módszer például az ablakokat öntapadós szivacs szalagokkal szigetelni. Igaz, hogy ezt néhány esetben évente újra kell csinálni, de még így is ez éri meg legjobban. Ennek is több fajtája van. Hogy melyiket célszerű választani, az a rés méretétől függ. Fontos, hogy az ablakot be tudd csukni a szigetelés után is. Ezért a legpraktikusabb a könnyen összenyomható, levegős szerkezetű szivacs. A szivacson az öntapadós réteget celofáncsík védi.

ÖNTAPADÓS SZIVACS CSÍK

Előkészítés:

Tisztítsd meg az ablakot. Akkor tapad jól a szivacs, ha teljesen száraz és pormentesfelületre kerül.

Mikor csináld?

Nem érdemes a munkát párás reggelen vagy esős időben végezni. Válassz inkább egy száraz, napos, déli órát a munkára. 10 Celsius fok körül még ideális az idő. Ilyenkor az öntapadó ragasztó is felmelegszik, és jobban rágyógyul a felületre.

Mire ügyelj?

Fontos, hogy ne feszítsd meg a szigetelő csíkot. Nem szabad megnyúlnia, mert akkor levegő kerül közé, és nem fog jó feltapadni.

Ne toldozz-foldozz! Nem érdemes ezen spórolni, mert a toldásnál nem működik a szigetelés. Ha meg egymásra ragasztod, nem tudod becsukni az ablakot.

Melyik részét kell szigetelni az ablaknak?

A középen nyíló ablaknál nem csak a keretet, de a függőlegesen futó, egymásra záródó ablakszárnyat is szigeteld. A dupla ablakot kívülről és belülről is szigetelni kell, minden szárnyat.

Nagyobb réseket hogyan szigeteld?

Ahol nagyobb a rés, oda a keretre és az ablakszárnyra is ragassz csíkot. Így dupla vastag lesz.

SZILIKONOS MÓDSZER

Ha az ablakod szinte sehol sem egyenletes, ezt a módszert válaszd.A levegő nedvesség hatására a folyékony szilikon  „térhálósodik”. Kitölti a réseket, méretüktől függetlenül.

Mi kell hozzá?

  • Szilikon paszta
  • Kinyomó szerszám

Előkészület:

Takard le a hajadat egy sapkával és vegyél föl olyan munkaruhát, amit nem sajnálsz, vagy a munka után kidobsz. Ugyanis a megszilárdult szilikon nem mosható ki a textíliából.

Hogyan csináld?

1. A kinyomó szerszámba töltsd bele a szilikon pasztát, és vidd föl közvetlenül az ablaktokra. Hagyd száradni kb.5 percet.

2. Ez alatt az ablakszárnyakra egy ecsettel vigyél föl olajat (egyszerű étolaj is jó) . Elég sok olajat felvesznek a régi ablakok. A széleket se hagyd ki, kend be azokat is.

3. Csukd be az ablakot 10-20 percre. Ekkor veszi fel a szilikon az ablakkeret formáját. Ügyelj rá, nehogy beragadjon, bár az étolaj épp ezt kell, hogy megakadályozza.

4. Nyisd ki újra az ablakot. A felesleget töröld le egy régi ronggyal, amire már nem lesz szükséged.  Hagyd megkötni a szilikont.

5. Olajozd be újra az ablakot, majd csukd vissza ismét. Ellenőrizd, mindenhol jól szigetel-e. Ha rést találsz, nyomj rá még a szilikonból. Időnként ellenőrizd, nem ragad-e be.

Fontos:

Az előzetes portalanítás itt is szükséges.

A régi festéket is le kell szedni. Érdemes rászánni az időt, energiát, mert ez a módszer nem csupán 1 évre szól. Hosszú időre megoldja a szigetelést.

Az idő kellemes legyen, ne túl hideg.

Először vékonyabb rétegben vidd föl a szilikont. Amikor becsukod, látni lehet, hogy betöltött-e minden rést. Ha maradt hézag, oda még nyomj egy adagot.

KORHADT ABLAKPÁRKÁNY RÉSTELENÍTÉSE

1. Vésővel távolítsd el a nagyon korhadt részeket.

2. Kezeld le a maradékot fakeményítővel. Hagyd megszáradni.

3. Favédővel is kend le.

4. Karosszériatömítővel pótold ki a hiányzó részeket, réseket.

5. Csiszold le csiszolópapírral.

6. Az ablak belső részén is végezd el a műveleteket.

7. Fesd le a keretet és a párkányt is, kívül-belül.