KEDVENC

A ku­tyánk is el­kap­hatja az influ­en­zát? Itt a vá­lasz

Sok csa­lád­ban tom­bol most az influ­enza és a gye­re­kek, akik ott­hon fek­sze­nek magas láz­zal szí­ve­sen búj­nak oda a há­zi­ked­ven­cek­hez. Vajon kell attól tar­ta­nunk, hogy ők is el­kap­ják ezt a ronda be­teg­sé­get?

Magyarországon és a világban sok helyen tombol az influenza járvány, sok ember megbetegszik, ráadásul rengeteg kellemetlen szövődménye is van a betegségnek. Gyakran halljuk, hogy csak óvatosan, mert megfertőzhetjük a környezetünket, és a velünk együtt élőket.

Sőt, amerikai szakemberek néhány napja arra hívták fel a figyelmet, hogy jelenleg azAmerikai Egyesült Államokban található egy olyan vírustörzs, ami a kutyák között is okozhat megbetegedést.Az államok néhány területéről, Floridából, Kentucky-ból, Tennessee-ből, Ohio délnyugati részéről és Kalifornia középső részéről is érkeztek már az ottani hatóságokhoz bejelentések arról, hogy kutyákon is tapasztaltak az emberekéhez hasonló influenzás tüneteket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: 123RF

Magyarország nincs veszélyben!

Aggodalomra azonban semmi ok, mert eddig még csak két olyan vírustörzset találtak, ami állatokra is veszélyes lehet: a 2004-ben azonosított H3N8 és a 2015-ben feltűnt H3N2. De Magyarországon ezek közül még egyiket sem mutatták ki. Szerencsére a tengerentúlon található fertőzések, lokálisan és alacsonyszámban fordulnak csak elő. Az USA-ban még sohasem volt kutyainfluenza-járvány, ugyanis az embereket sújtó influenzávalellentétben a kutyainfluenza-járványok mindig csak alacsony számban fertőznek. Ráadásul kicsi az esélye, hogy a tengerentúlról átkerüljön Európába a betegség, mivel a vírus a levegőn hosszútávon életképtelen, ekkora utat nehezen bírna ki.

A kutyák egymástól elkaphatják a betegséget, de emberre nem veszélyes ez a vírustörzs és ez fordítva is igaz. Ha a gazdi beteg egy másik vírustól, nem tudja megfertőzni influenzával a családi kedvencet.

Eközben a címlapon

Mikor menjünk állatorvoshoz?

Ha a kutyánkon köhögést, tüsszögést, orrfolyást, bódultságot, lázat, étvágycsökkenéstészlelünk feltétlenül keressük fel az állatorvost. Nagy a valószínűsége, hogy valami baja van az ebnek, de biztos, hogy nem influenzás. Négylábú barátainkat is ugyanúgy fenyegeti a megfázás, a torokgyulladás, mint minket, de ezeket nem tőlünk kapják el. Ezeket a betegségeket egymásnak adják át az állatok.

Fotó: 123RF
Érdekes módon akár a gazdi is fertőzhet, ha a kutya nyálával vagy orrváladékával érintkezett és utána más kutyákat simogat vagy elég, ha csak hozzájuk ér. Kutyával való érintkezés után mindig érdemes kezet mosni, mert így nem csak magunkat, hanem a többi állatot is megvédhetjük bármilyen fertőzéstől.