INSIDER

A Job­bik sza­va­zói is el­uta­sít­ják Vona isz­lá­mot él­tető ki­je­len­té­seit

Még a kér­dés­ben vé­le­ményt for­máló job­bi­ko­sok fele is el­uta­sítja Vona Gábor Al­lah­hal és isz­lám­mal kap­cso­la­tos ki­je­len­té­seit - de­rült ki a Szá­zad­vég leg­fris­sebb köz­vé­le­mény-ku­ta­tá­sá­ból.
  • Szerző: F.G.

Nagy port kavart a hazai politikai életben egy, a Mandiner.hu birtokába jutott 2013-as felvétel, melyen Vona Gábor muszlim fiatalok előtt, török nyelven tesz hitet Allah mellett egy törökországi rendezvényen. A Századvég közvélemény-kutatása a pártelnök Allahhal kapcsolatos megnyilvánulásának megítélését vizsgálta a magyar választók körében.

A kutatásban résztvevők 62 százaléka hallott arról, hogy egy 2013-as hangfelvételen Vona Gábor török nyelven Allah mellett tett hitet egy török rendezvényen.A véleménnyel rendelkező válaszadók több mint háromnegyede (78 százaléka) elutasítja Vona Gábor mondatait, 22 százalék nyilatkozott úgy, hogy elfogadja.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a pártelnök szavai még saját táborát is erősen megosztják. Minden második Jobbik-szavazó elutasítja Vona Gábor hittételét Allah mellett.

Ami a többi párt táborát illeti, a kormánypárti szavazók 90 százaléka, a baloldali ellenzéki pártok szavazóinak 69–81 százaléka és a bizonytalanok 70 százaléka reagált elutasítóan a Jobbik elnökének iszlámmal kapcsolatos szavaira.