RIPOSTER

A hor­vá­tok fel­ügye­let nél­kül kül­de­nék ha­zánkba a mig­rán­so­kat

Új ter­vet eszelt ki a hor­vát kor­mány arra az esetre, ha Ma­gyar­or­szág le­zárná a ha­tá­rait. A hor­vá­tok ekkor szer­ve­zet­len for­má­ban, fel­ügye­let nél­kül kül­de­nék a be­ván­dor­ló­kat, a ma­gyar ha­tó­ság­nak pedig szinte le­he­tet­len fel­adat lenne el­len­őrizni őket.
  • Szerző: Doris

Az egyik horvát napilap, a Vecernji List ismeretlen forrásra hivatkozva tette közzé a horvát kormány legújabb tervét a menekülthelyzettel kapcsolatban. A horvátok korábban már beismerték, hogy képtelenek megbirkózni a hazájukba özönlő menekülttömeggel, ezért egy "C- terv" mellett döntöttek, ami abban az esetben lépne életbe, ha Magyarország lezárná a határait Horvátország felé.

Ennek értelmében pedig a horvát hatóságok többé nem szállítanák szervezett csoportokban a migránsokat, hanem arra ösztönöznék őket, hogy felügyelet nélkül, saját maguk tegyék meg az utat a magyar határig. Ez pedig akár kaotikus állapotokat is eredményezhet.

Zoran Milanovic horvát kormányfő még pénteken, egy rendkívüli sajtótájékoztató keretein belül jelentette be, hogy Horvátország lehetőségei korlátozottak, ezért áttérnek a "B-tervre", és a magyar határhoz irányítják a menekülteket. Ez a terv, egészen idáig, Milanovic szerint remekül működött.Öröme azonban korainak bizonyult.

A menedékkérők egyébként azután indultak meg Szerbiából az általuk eddig elkerült Horvátország felé, hogy a magyar hatóságok a magyar-szerb határon - amelyen keresztül az elmúlt hónapokban több mint 160 ezren léptek magyar területre - kedden nulla órakor jogi határzárat léptettek életbe.

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a horvátok 34 százaléka ért egyet azzal, hogy a bevándorlókat be kell fogadni az országba, és tovább kell engedni őket Magyarországra és Szlovéniába.