FITTFAZÉK

A hiz­laló no­kedli már a múlté: karfi­ol­ból ké­szül a leg­újabb cso­da­kö­ret

A di­é­tá­zók­nak sem mu­száj meg­vonni ma­guk­tól a ga­luska él­ve­ze­tét! Ké­szítsd el az ola­szok híres gnoc­chi­ját, ala­csony szén­hid­rát­tar­talmú, glu­tén­men­tes vál­to­zat­ban.

Fogyni szeretnél, de közben sóvárogsz a régi élményre, amit galuska evés közben éreztél. Nem könnyű ennyire fegyelmezettnek lenni, annyi mindent megvonni magadtól.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Ez a recept tökéletesen beleillik a diétádba, és közben ugyanakkora örömöt okoz a fogyasztása, mintha igazi galuskát ennél.

A mennyei, könnyű tészta szétolvad a szádban. Diétázók is bátran ehetik, mert alacsony szénhidráttartalmú, egészséges, cukormentes, búzaliszt- és gabonamentes, azaz gluténmentes. Mindemellett az olaszok imádott gnocchijárahasonlít.

Miért éppen karfiolból?  Ennek a zöldségnek rendkívül magas a C-vitamin tartalma, amit a fagyasztóban sem veszít el. A torzsáját és néhány karfiolrózsát csemegézz el nyersen, míg az ételt készíted. A C-vitamin mellett még gazdag B-vitaminokban (B1, B2, B3, B5, B6, B9) és ásványi anyagokban (kálium, foszfor, magnézium, vas, cink, kalcium).

Hozzávalók:

  • 3 csésze (339g) karfiol
  • 1 csésze (141g) reszelt parmezán
  • 2 tojás sárgája
  • 1 tk.  reszelt fokhagyma
  • ½ tk. só
  • ¼ tk. őrölt bors
  • 1 tk. Ch Killer
  • ¾ csésze (86g) kókuszliszt vagy Norbi Update Master Mix
  • 228g mozzarella sajt

Elkészítés:

1. Vágd le a karfiol torzsáját. A fejet szedd rózsáira, és gőzöld puhára a karfiolvirágokat. Konyhai robotgépben daráld finomra.

2. A mozzarella sajt kivételével add hozzá a többi hozzávalót. A pillanatkapcsoló gombot nyomogatva, keverd össze.

3. Tedd a mozzarellát egy kis mikrózható tálkába, és told a mikróba 1-2 percre, míg meg nem olvad. Ha serpenyőben csinálod, alacsony hőmérsékleten olvaszd meg.

4. Ha már lágy, kavard a karfiolos keverékbe. Jól elegyítsd.

Eközben a címlapon

5. Vizezett kézzel formálj galuskákat, darabonként kb. 1-2 evőkanálnyi tésztából. Úgy 48 darabot kapsz, ha nagyobbakat készítesz.

6. Villával hengergesd körbe. Helyezd sütőpapírra, és tedd a fagyasztóba egy órára.

7. Egy nagy fazékban forralj vizet, tegyél bele sót.

8. Dobj 10-12 darab fagyott galuskát a zubogó, sós vízbe, és főzd 2 percig. Ne tovább, mert szétesik. Szűrd le, majd tedd a paradicsommártásba vagy egy kis fokhagymával ízesített olívaolajba (vagy vajba).

9. Pár percig melegítsd a szószban vagy forrósítsd meg az olajban. Közben ízesítheted egy kis olajbogyóval, friss bazsalikomlevéllel.

10. A fel nem használt galuskákat tárold légmentes dobozban vagy cipzáras hűtőzacskóban a mélyhűtőben.

A galuskákat tepsiben is kisütheted. Úgy állagra kicsit keményebb lesz, de ízre ugyanolyan finom. 180 Celsius-fokos sütőben, 20 percig süsd, félidőben megfordítva.