MANI

A hideg tönk­re­te­szi a kü­tyü­ket: így védd meg őket

Ren­ge­teg elekt­ro­mos cuc­cot hur­co­lunk ma­gunk­kal ál­lan­dóan. GPS-t, okos­te­le­font, note­boo­kot. A hideg azon­ban ko­moly ká­ro­kat okoz­hat esz­kö­ze­ink­ben, mely akár vég­ze­tes is lehet szá­mukra. A Ri­post most segít, ho­gyan óvd meg elekt­ro­mos ké­szü­lé­keid a fa­gyos idő­já­rás­tól.
  • Szerző: R.A.

1.  A hidegnek leginkább az akkumulátorok és az elemek vannak kitéve. Ezek viselik a legrosszabbul a hőmérséklet ingadozást.Már 10 fokos hőmérséklet ingadozás is a felére csökkentheti bármilyen eszköz üzemidejét. Van megoldás, tippjeink az akkumulátor megóvására:

- Kapcsoljunk le minden felesleges funkciót. Például kamerák esetében a Led-kijelző folyamatos működése teljesen felesleges hideg időben.

- Használaton kívül kapcsoljuk ki az eszközöket. Hiszen a hideg hatására bármilyen akkumulátor nagyon gyorsan lemerül.

- Vigyünk magunkkal tartalék elemet vagy akkumulátort.Ezeket mindig tartsuk meleg helyen. A lecserélt, már lemerült akkumulátort se tegyük csak úgy ki a hidegnek. Rejtsük el a táskánk belső, legmelegebb zsebébe vagy a kabátunkba. Később, ha meleg helyen volt, egy kis plusz áramforrást nyerhetünk még belőle.

2. Az elektromos kütyüknek a pára sem a barátja.  Így minden esetben óvjuk az eszközeinket a páralecsapódástól. A lecsapódott nedvesség ugyanis végleges károkat okozhat bármelyik eszköz esetében. Óvintézkedési tippjeink:

- Mindig törekedjünk arra, hogy fokozatos legyen a hőmérsékletváltozás minden esetben. Próbáljunk meg a táska, zseb vagy bebugyolálás által átmenetet képezni a végletes hőmérsékletek között.

Eközben a címlapon

- Erre különösen figyeljünk a fényképezőgépek esetében. Legalább egy órát adjunk nekik köztes hőmérsékletű helyen. Tökéletes lehet erre egy garázs, vagy maga az autó is. Erre az időszakra mindenképpen vegyük le róla az akkumulátort.

- Abban az esetben, ha nem sikerült megúszni a párásodást, még van megoldás. Tegyük az elektromos eszközt egy légmentesen lezárható zacskóba, és helyezzünk mellé némi szilikagélt. Ilyen gélt minden egyes cipővásárláskor találunk a termék mellé csomagolva, kis zacskókban. A szilikagél ugyanis pontosan arra való, hogy megköti a párát.

- A telefonok esetében is nagyon fontos a fokozatosság elve. Azonban ha bepárásodott, kapcsoljuk ki, szedjük szét, vegyük ki az aksit és ennél a helyzetnél is tökéletes megoldással szolgálhat a szárításhoz a szilikagél. Ezt a módszert abban az esetben is alkalmazhatjuk, ha esetleg kádba, mosdóba, vagy bármilyen vizes helyre ejtettük készülékünket.

3. Csak akkor kapcsoljuk be a laptopot, a notebookot vagy a tabletet, ha már átvette a szoba hőmérsékletét. Addig semmi esetre se, hiszen komoly károkat okozhatunk benne.

- Hideg időben tudjuk, hogy könnyebben törik a műanyag. Ez igaz az elektromos eszközeink esetében is. Ezért érdemes jobban védeni ilyenkor őket az ütődéstől. Ebben az időszakban fokozottan praktikusak lehetnek a polártáskák vagy tokok, hiszen nem csak az ütődések ellen, de a hidegben is jól szolgálnak.

- Figyeljünk arra, hogy soha ne hagyjuk a kocsiban az eszközöket a hidegben. Lopásvédelem szempontjából sem túl praktikus ott tárolni őket, azonban a hidegtől komolyan károsodhatnak. Ez igaz a GPS-re is, kényelmes, ha a kesztyűtartóban pihen, és mindig kéznél van, azonban meg is ölhetjük ezzel.

- Figyeljünk arra is, hogy eszközeinket a radiátor és más hősugárzók közelébe se tegyük. A meleg ugyanúgy nincs jó hatással az elektromos cuccokra, mint a hideg.