KÜLFÖLD

A hét­vé­gén va­la­hová be­csa­pó­dik az el­sza­ba­dult kínai űr­ál­lo­más

A kínai űr­ügy­nök­ség azt nyi­lat­kozta, hogy nem lesz baj, pedig ko­ráb­ban még a be­csa­pó­dás ide­jét, és a he­lyét sem tud­ták pon­to­san meg­mon­dani... alig­ha­nem most sem.

A Föld légkörébe a hét végén visszatérő Tienkung-1 (Mennyei Palota-1) kínai űrállomás nem fog károkat okozni a Földön, amikor darabjai a Földbe csapódnak - közölték pénteken kínai tudósok.

Kína 2011 szeptemberében bocsátotta fel a Tienkung-1-et az űrbe, ahol az űrállomás az évek során hat kapcsolódási manővert hajtott végre a kínai Sencsou-űrhajókkal. Majd 2016-ban váratlanul megszakadt vele a kapcsolat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kapcsolódó videót az űrállomásról ide kattintva nézheted meg!

A kínai kutatók szerint az elszabadult űrlaboratórium szombat és hétfő között érkezik a Föld légkörébe, az Európai Űrügynökség viszont egy pontosabb időablakot jelölt meg, számításaik szerint közép-európai idő szerint szombaton 14 óra és vasárnap délután között lép a Föld légkörébe. - írta az MTI.

"Az embereknek semmi okuk nincs arra, hogy aggódjanak. Az űrállomás nem olyan sebesen fog a Földbe csapódni, mint ahogyan az a tudományos-fantasztikus filmekben látható. Széthullása olyan lesz, mint egy csodálatos meteoreső a csillagos égbolton"

- közölte a kínai űriroda. 

Annyi bizonyos, hogy a Tienkung-1 az északi 43 szélességi körtől a déli 43 szélességi körig terjedő térség felett fog belépni az atmoszférába, így Magyarország így nincs a veszélyeztetett országok között.

Eközben a címlapon

Ehhez képest a korábbi híradásokban még azt olvashattunk, hogy a 8 tonnás 12 méter hosszú űrállomás roncsaiból több száz kilós darabok zuhanhatnak majd akár 6-8 európai állam területére is.

Meglátjuk... Mindenesetre ha kíváncsi vagy, egy robotikusan vezérelt virtuális kamerával élőben nézheted majd a becsapódást ide kattintva!