KÜLFÖLD

A hétvégén valahová becsapódik az elszabadult kínai űrállomás

A kínai ûrügynökség azt nyilatkozta, hogy nem lesz baj, pedig korábban még a becsapódás idejét, és a helyét sem tudták pontosan megmondani... alighanem most sem.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A Föld légkörébe a hét végén visszatérő Tienkung-1 (Mennyei Palota-1) kínai űrállomás nem fog károkat okozni a Földön, amikor darabjai a Földbe csapódnak - közölték pénteken kínai tudósok.

Kína 2011 szeptemberében bocsátotta fel a Tienkung-1-et az űrbe, ahol az űrállomás az évek során hat kapcsolódási manővert hajtott végre a kínai Sencsou-űrhajókkal. Majd 2016-ban váratlanul megszakadt vele a kapcsolat.

A kapcsolódó videót az űrállomásról ide kattintva nézheted meg!

A kínai kutatók szerint az elszabadult űrlaboratórium szombat és hétfő között érkezik a Föld légkörébe, az Európai Ûrügynökség viszont egy pontosabb időablakot jelölt meg, számításaik szerint közép-európai idő szerint szombaton 14 óra és vasárnap délután között lép a Föld légkörébe. - írta az MTI.

"Az embereknek semmi okuk nincs arra, hogy aggódjanak. Az űrállomás nem olyan sebesen fog a Földbe csapódni, mint ahogyan az a tudományos-fantasztikus filmekben látható. Széthullása olyan lesz, mint egy csodálatos meteoreső a csillagos égbolton"

- közölte a kínai űriroda. 

Annyi bizonyos, hogy a Tienkung-1 az északi 43 szélességi körtől a déli 43 szélességi körig terjedő térség felett fog belépni az atmoszférába, így Magyarország így nincs a veszélyeztetett országok között.

Ehhez képest a korábbi híradásokban még azt olvashattunk, hogy a 8 tonnás 12 méter hosszú űrállomás roncsaiból több száz kilós darabok zuhanhatnak majd akár 6-8 európai állam területére is.

Meglátjuk... Mindenesetre ha kíváncsi vagy, egy robotikusan vezérelt virtuális kamerával élőben nézheted majd a becsapódást ide kattintva!

címkék: