MANI

Át­ve­szik az ural­mat a ha­lot­tak a Fa­ce­book fe­lett

A tu­dó­sok ki­szá­mí­tot­ták, 50 év múlva több ha­lott lesz a Fa­ce­boo­kon, mint élő.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Érdekes számításokat végeztek az Oxfordi Egyetem kutatói. Kiszámolták, hogy a jelenlegi növekedési ráta alapján 2070-re átveszik az uralmat a halottak a Facebook felett. Az oldal 2,3 milliárd felhasználói közül 1,4 milliárd, vagyis 61 százalékuk az évszázad vége előtt el fog hunyni.

Ez azt hozza majd magával, hogy a világon először több halott lesz fenn a közösségi oldalon, mint élő.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A statisztikák új és nehéz kérdéseket vetnek fel az elhalálozott hozzátartozók és barátok Facebook-profiljának kezelésével kapcsolatban, hiszen ezt a fordulatot érdemes lenne elkerülni - írta a USA Today.

Az is kérdéses, hogy kinek lesz joga használni az elhunytak adatait – történészek például nagy hasznát vehetnék majd a korrajznak, de azt sem szabad kizárni, hogy a hozzátartozók szeretnék kezelni a halott egykori posztjait, és nem adnák tovább másnak. Ez egy olyan társadalmi kérdés, amiről már most érdemes lenne beszélni, vélik a kutatók.

A tanulmány egyik szerzője, David Watson szerint a Facebooknak engedélyeznie kellene majd, hogy kutatni lehessen ezt az adatmennyiséget, hiszen soha nem volt még történészek és szociológusok kezében ennyi értékes információ egy adott korszak sajátosságairól, mint most lehetne.Az így keletkezett archívum részese lehetne a kollektív történelemnek.

A Facebook jelenleg úgy oldja meg az elhunyt felhasználók profiljának menedzselését, hogy felajánlja az emlékprofil létrehozását – ez nem egy aktív Facebook-profil, sokkal inkább egy olyan platform, ahol megemlékezhetnek az elhunytról a barátai és az ismerősei. Annyiban más, hogy nem dobja fel ismerősnek az illetőt senkinél, és a hirdetések és a születésnapi emlékeztetők is eltűnnek. Az emlékprofilba senki nem tud bejelentkezni.

Eközben a címlapon
címkék: