ÉLETMÓDI

A gon­do­la­ta­i­kat szó­lal­tat­ják meg a hang­sze­re­ik­kel

Kör­be­ve­szi őket a zene - talán így le­hetne jel­le­mezni az MVM Ma­gyar Vil­la­mos Művek Zrt. által ki­osz­tott Ju­nior Prima díj 2018-as dí­ja­zot­tait. Hor­váth Be­ne­dek és Dolfin Be­ne­dek csa­lád­já­ban is fon­tos sze­re­pet ját­szik a mu­zsika. Mind­ket­ten hang­sze­rek­kel fe­je­zik ki ér­zel­me­i­ket. Egyi­kük a zon­gora bil­len­tyűin ke­resz­tül, má­si­kuk csel­ló­val.
  • Szerző: Ripost

HORVÁTH BENEDEK

A most 29 éves Horváth Benedek az anyatejjel szívta magába a zene szeretetét. Édesanyja népdalénekes, aki folyton énekelt gyermekeinek. Benedek csak 5 éves volt, amikor hegedülni kezdett, majd fél évre rá zongora mellé ült.

„Kilencéves voltam, amikor az országos versenyen első helyezést értem el. Ekkor derült ki, hogy inkább a zongora felé veszem az irányt”

– emlékezett vissza.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanárai voltak többek között: Kemenes András, Wagner Rita és Gulyás Márta. Majd a bázeli zeneakadémián tanult Claudio Martínez Mehner növendékeként szólistaképzésen. Ezek mellett volt szerencséje olyan nagy nevű tanárokkal is dolgozni, mint például Dimitri Bashkirov, Schiff András, Manhem Pressler, Rados Ferenc és Kocsis Zoltán.

„Jelenleg Svájcban élek, ahol szólókoncerteket adok, de van egy klarinét, cselló, zongora trióm is, a Trio Eclipse. Igazából minden, amit látok, vagy ami körülöttem történik, inspirál. Ennek persze a magját a népzene adja, amely édesanyám miatt nagyon közel áll hozzám. Ezekben a zenékben érzem leginkább otthon magam”.

Benedek a világ számos pontján fellépett már – a bécsi koncertjét az ORF élőben sugározta –, és megannyi nemzetközi verseny díjazottja. 13 évesen elkészítette első CD-felvételét, melyen Dianne Goolkasian Rahbee két zongoraversenyét játssza. A felvétel után a zeneszerzőnő több művét is neki dedikálta. Benedek 2016-ban egy Bartók–Liszt-CD-t is felvett a francia Artalinna lemezcég gondozásában. 2018 év végén pedig elkészíti második szólólemezét is, melyen Janacek, Bartók és Kurtág művei fognak elhangzani.

Eközben a címlapon

DOLFIN BENEDEK

2002-ben született Budapesten, négyévesen kezdett el csellózni Antók Zsuzsanna tanárnőnél. Rendkívüli tehetsége korán megmutatkozott. Kilencéves volt, amikor abszolút első helyezést ért el az olaszországi Nemzetközi Salieri Zenei Versenyen.

„A csellóban azt szeretem, hogy a lehető legideálisabb fekvésű hangzást nyújtja. A személyiségemet, a gondolataimat szeretném a zenében közvetíteni” – mondta el Dolfin Benedek. Bevallotta, szintén Junior Prima díjas bátyjának, Balázsnak sok mindent köszönhet: igazi húzóerő a számára, aki mindig segíti, tanácsokkal látja el és egyengeti az útját. 2015-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Előkészítő Tagozatára Mező László professzor úr osztályába. Kamarazenét Csalogh Gábornál tanul. Hazai és nemzetközi kurzusok aktív résztvevője.

„Németországban és Olaszországban értem el első helyezéseket versenyen, és világhírű kamaratanároknál tudok tanulni a Zeneakadémiának köszönhetően.”

Két alkalommal lett első díjas az Országos Friss Antal Gordonkaversenyen, ahol legutóbb a verseny fődíját is megnyerte. Országos kamarazenei versenyeken is ért el első díjat és különdíjakat. Porecben különdíjas első helyezést, valamint a drezdai Dotzauer Nemzetközi Csellóversenyen különdíjas második helyezést ért el. „A Junior Prima díj óriási megtiszteltetés a számomra, óriási lehetőséget nyújt a további tanulmányaimban, és már az is nagy szó, hogy az életrajzomban megemlítem.”