KÜLFÖLD

A fran­ci­ák­nál be akar­ják til­tani a szo­lá­ri­u­mot. Vajon mi is sorra ke­rü­lünk?

Akik 35 éves koruk előtt szo­lá­ri­u­moz­tak, azok­nál 60 szá­za­lék­kal nő meg a bőr­rák koc­ká­zata! - ezt ál­lítja a tu­do­má­nyos ku­ta­tá­sokra hi­vat­kozva a fran­cia köz­egész­ség­ügyi kor­mány­ügy­nök­ség, az ANSES, amely azt ja­va­solja a kor­mány­nak: tilt­sák be a szo­lá­ri­u­mo­zást Fran­cia­or­szág­ban.
  • Szerző: Ripost

A mesterséges barnítógépek által kapott sugárzási dózisok összeadódnak, ezáltal károsítják a DNS-t és növelik a bőrrák kockázatát – hangsúlyozza a francia kormányügynökség. Mint friss tanulmányukban írják, azért akarnak teljes tiltást, mert minden engedmény kockázatos, és rengeteg bőrrákos beteg a következménye.

EZT OLVASTAD MÁR?

A rákosok csaknem fele szolizott korábban

A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség számos kutatója szerint a szoláriumhasználat növeli a melanoma kialakulásának kockázatát. Hozzátették, becslések szerint Franciaországban a melanomások mintegy 43 százaléka 30 éves kora előtt szolizott. Más mérések szerint azoknál a fiatal felnőtteknél, főleg nőknél, akik tizenéves korukban sokat jártak szoláriumba, 75%-kal gyakoribb lett a legveszélyesebb melanoma daganatok előfordulása. Az ANSES mindezek alapján állami fellépést szorgalmaz a barnító szalonokkal szemben.

Fotó: Pinterest

18 év alatt már sokfelé tilos

A francia szenátus nemrég már megszavazott egy hasonló szabályozást, ami után a francia Egészségügyi Minisztérium kérésére a francia Nemzeti Élelmiszerbiztonsági, Környezetvédelmi és Munkaügyi Ügynökség (ANSES) megvizsgálta a szolárium egészségre gyakorolt hatásait. Márpedig néhány évvel ezelőtt pont a franciák voltak azok, akik Európában elsőként – egészségügyi okokra hivatkozva – megtiltották a 18 éven aluliak számára a szoláriumhasználatot. Lépésüket követte Ausztria, Belgium, az Egyesült Királyság, Németország, Portugália, Spanyolország és Írország is, utóbbi helyen a 18 év alattiak beengedése egyenesen bűncselekménynek számít, sőt, a szoláriumos akciókat is megtiltották.

Eközben a címlapon
Fotó: 123RF

A túlzott használat lehet a veszélyes

Az egészségügyi témákban rendszeresen publikáló szakíró, Szendi Gábor, aki a Napfény vitamin című könyvet is jegyzi, azt mondja, az őseink folyamatosan a napon tartózkodtak, vagyis volt időnk alkalmazkodni a nap hatásaihoz. „Ha a napozás nem okoz bizonyítottan melanomát, akkor a mesterséges napozás miért okozna?” – teszi fel a kérdést, hangsúlyozva: nem a napozás, hanem a „túlnapozás”, vagyis a leégés a veszélyes, és ugyanez lehet érvényes a szoláriumozásra is. „Anthony Swerdlow és Martin Weinstock 1998-ban 19 olyan, értékelhető kutatást nézett át, amelyek a szolárium és a melanoma kapcsolatát vizsgálta. 13 cáfolta a kapcsolatot, 6 viszont fokozott kockázatot talált. Igaz, utóbbiak nem nézték, hogy a résztvevők a szoláriumozás mellett mennyit napoztak, illetve, milyen bőrtípusba tartoztak. Márpedig a fehér, napra érzékeny bőr, a vörös haj, a nagyszámú anyajegy és a komoly túlsúly önmagukban is nagy melanomakockázatot jelentenek” – figyelmeztet. Majd egy meglepő kutatási eredményt említ: Véronique Bataille munkatársaival 597 melanomás szoláriumozási történetét hasonlította össze nem melanomás szolizókkal. A kutatás megállapította, hogy a szoláriumot használóknál mind a normál, mind a nagyon fehér bőrű és világos hajúaknál 10%-kal kisebb volt a melanomakockázat.

Fotó: Pinterest

Egész Európa lépni fog?

A francia kormányügynökség mindenesetre tisztának látja a helyzetet, és lépni akar. Ha zöld utat kap a franciáknál a teljes tiltás, elképzelhető, hogy további országok is csatlakoznak hozzá. Magyarországon egyelőre a 18 év alattiak számára sem tilos a szoláriumozás.

A magyar szolizók fele túl korán kezdi Magyarországon a becslések szerint több mint 1 millióan járnak rendszeresen szoláriumba. Kétharmaduk nő, egyharmaduk férfi, az átlagéletkoruk 27 év, ráadásul háromnegyedük 30 év alatti. A magyar szoláriumozók fele már 19 éves kor alatt elkezdte a szolizást, vagyis a fenti tanulmányok szerint fokozottan kockáztatja az egészségét.