MEDICINA

A fog­or­vo­sod sze­retné, ha ezt sür­gő­sen ab­ba­hagy­nád!

A fog­or­vo­sod elől hiába is pró­bál­nád el­tit­kolni, ha rosszul bánsz a fo­ga­id­dal. Van né­hány dolog, amit a szak­em­be­rek sze­rint jó volna, ha nem kö­vet­nél el a szád és a fo­gaid ellen. Meg­mu­tat­juk, miről van szó!

Ne hazudj a fogselyemről!

Ha azt mondod, hogy minden nap használod, de ez csak a legutóbbi három napra igaz, a fogorvosod aligha fog hinni neked. Úgyhogy jobb, ha őszinte vagy. Ha az a baj, hogy nem tudod, hogyan kell szabályosan használni a fogselymet, az orvos szívesen megtanítja.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Ne használj otthoni fehérítő szetteket!

Az otthoni fehérítő szettek legtöbbször nem hatásosak, ráadásul akár veszélyesek is lehetnek. Például irritálhatják és visszahúzódásra késztethetik a fogínyt, elvékonyíthatják a fogzománcot, és érzékennyé tehetik a fogakat. Ha fehérebb fogakat szeretnél, inkább szánd rá az időt és a pénzt a rendelői fehérítésre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ne igyál túl sok citromos vizet!

Ha állandóan citromos vizet kortyolgatsz, a rengeteg sav károsíthatja a fogzománcodat és a fogínyedet. A legjobb, ha a nap nagy részében a sima víznél maradsz.

Ne moss fogat kemény sörtéjű kefével!

A kemény sörtéjű kefe, különösen, ha erőteljesen dörzsölöd a fogaidat vele, rosszat tesz a fogzománcnak és a fogínynek. A puha sörtéjű kefe is ugyanolyan alaposan eltávolítja a lepedéket.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Szokj le a kézi fogkeféről!

Az elektromos fogkefék sokkal alaposabban tisztítanak. A kézi fogkefével a fogak bizonyos területei a legjobb fogmosási szokások mellett is kimaradnak a szórásból- A legjobbak azok az elektromos fogkefék, amelyeken időzítő is van, hogy biztosan ne fejezd be túl hamar a fogmosást.

Ne rágcsálj kemény dolgokat!

Szokj le a műkörmöd, a tollad és a jég rágcsálásáról, és soha ne nyiss ki semmit foggal.

Eközben a címlapon

Ne ijesztgesd a gyereket!

A gyerekek addig teljesen jól bírják a fogorvosi kezelést, amíg nem látják, hogy a szülő ideges lesz. Ne ijesztgesd őket a fájdalommal, a fogorvosi technika sokat fejlődött a te gyerekkorod óta!

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Fogkrémmel moss fogat ne valamilyen divatos izével!

A só, a szódabikarbóna vagy a faszénpor ledörzsölik a fogzománcot. Ne félj a fogkrémtől!

Az antibiotikumot úgy használd, ahogy az orvos előírja!

Ha az orvos antibiotikumot ír fel, annak mindig oka van. Ha viszont nem szeded be az egész levél gyógyszert, akkor többet ártasz, mint használsz: lehet, hogy sikerült elnyomni a gyulladás tüneteit, az azt okozó baktériumokat viszont nem irtottad ki teljesen. Kövesd inkább az orvos utasításait.