LEHÚZÁS

A fél or­szág a ban­ko­kon röhög! 21 mil­li­ár­dot buk­tak a hamis ék­sze­re­ken!

Össze­sen 21 mil­li­árd fo­rin­tot buk­tak a hazai ban­kok a lom­bar­dos Bíró Péter tu­laj­do­ná­ban lévő, fel­szá­mo­lás alatt álló Ké­zi­zá­log Zrt. arany­ha­mi­sí­tási ügye miatt, adta hírül a Napi.hu.
  • Szerző: M. Elek

Ha az Év Pofára Esése díjat kiosztanák, idén a nyolc bank is megkapná!

Fotó: 123RF

Egy 2014-es mérleg szerint a CIB Banknak 5 milliárd, a Raiffeisennek 3,5 milliárd, az UniCreditnek 3,2 milliárdja ragadt bent, de a K&H Bank is 2,5 milliárd, az OTP Bank 2,2 milliárd, a Sberbank 2 milliárd, a Commerzbank 1,6 milliárd, a Széchenyi Bank pedig mintegy félmilliárd forint hitelt nyújtott Kézizálog Zrt.-nek. A cég bedőlése után, február elején tartottak válságtanácskozást, ám akkor nem jutottak közös nevezőre arról, hogy mit kezdjenek a cég széfjeiben levő több ezer értéktárggyal.

Az értéktárgyfedezeten eddig azért nem végeztek értékbecslést, mert az 100 millióba került volna. Annyira zsugoriak voltak a bankok, hogy ezt senki sem akarta kicsengetni. Most viszont, hogy valami okból kifolyólag mégis összedobták rá a pénzt, már bottal üthetik 21 milliárd forintos követelésük nyomát.

Kiderült ugyanis, hogy egy fityinget sem ér a Kézizálog Zrt. széfjeiben tárolt több ezer ékszer. Arany helyett ugyanis rezet, briliáns helyett csiszolt üveget találtak a meglepett értékbecslők. Munkájukat a Kézizálog Zrt. refinanszírozása előtt a bankok sajnálatos módon nem eléggé körültekintően vették igénybe: állítólag a korábbi értékbecslőkről később kiderült, hogy a zálogcég tulajdonosának, Bíró Péternek az alkalmazásában álltak, de annak a gyanúja is felmerült, hogy a tárolás során cserélte ki valaki az értékeket, így verhetett át legalább nyolc magyar bankot a bedőlt zálogcég.

Forrás: napi.hu