KÜLFÖLD

A cse­csen maffi­á­ból "bűn­ügyi szol­gál­tató" lett Né­met­szág­ban

200 kulcs­fon­tos­ságú cse­csen bű­nö­zőt fi­gyel­tek meg egy éven ke­resz­tül, majd ebből ké­szült egy je­len­tés, amelybe a Spie­gel is be­te­kin­tett. A hely­zet ag­gasztó és fo­ko­zó­dik.
  • Szerző: SZM

Anno Csecsenföld szabadságáért az oroszokkal szemben harcolóknak készségesen nyújtott menedéket Németország. Nem törődtek azokkal a figyelmeztetésekkel, hogy a „szabadságharcosok” között sokan a kaukázusi iszlám emirátust akarták létrehozni.

Ma a többségük nem beszél németül, munkát sem talál, lakást sem tud bérelni. Már csak ezért is kisebb közösségekbe tömörülnek. Csakis a harcra vannak kihegyezve, máshoz nem értenek. Így aztán legfeljebb testőrök vagy ökölvívók lehetnek. Itt állnak kiszolgáltatottan, nincstelenül, a divatos dolgokra, autóra, mobiltelefonra azonban ők is vágynak. Ez az út elkerülhetetlenül rablásokhoz és a börtönbe vezet – idézte Clemens Neuhold osztrák újságírót a Magyar Nemzet.

Most pedig a Spiegel beletekintett egy bizalmas zárójelentésbe, amelyet a Szövetségi Bűnügyi Rendőrség (Bundeskriminalamt, BKA) készített egy éves elemzés után, amelyben 200 “kulcsfontosságú” csecsent figyeltek meg. A 44 oldalas jelentés megerősíti, hogy a csecsenek az átlagon felül erőszakosak és egyre több gyilkosság kapcsán jelennek meg.

A csecsen bűnözők egyre inkább "bűnözői szolgáltatóként" jelennek meg a piacon, azaz mások megbízásából ölnek.

Ilyennek tekintik azt az esetet, amikor Berlinben, 2016 márciusában egy autóbomba megölt egy ismert drogkereskedőt egy forgalmas utcában Charlottenburgban.

Gyakran kapnak “pénzbeszedői” megbízásokat, de benne vannak a fegyver- és kábítószer-kereskedelemben, lopásokban és zsarolásokban is.Éppen a keménységük miatt sokszor alkalmazzák őket őrző-védő szolgálatoknál.

Új elem, hogy egyre gyakrabban építenek ki rendőrségi kapcsolatokat, akiktől fontos belső információkhoz jutnak. Ennek fordítottja, azaz, a csecsen bűnőnözői hálózatokba való beépülés és hírszerzés szinte lehetetlen.

Eközben a címlapon

Nyugat-Európában jelenleg több mint 300 ezren vannak, Németországban 40-45 ezren és a számuk folyamatosan növekszik.