INSIDER

Újabb rész­le­tek a csa­lád­vé­delmi akció hét pont­já­ról - video

Novák Ka­ta­lin ál­lam­tit­kár rész­le­tezte a hét pon­tot, most vá­la­szol a fel­me­rülő új­ság­írói kér­dé­sekre.
  • Szerző: Ripost

Hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi évértékelőjén a Várkert Bazárban. Ezt részletezte ma pontonként Novák Katalin államtitkár.

10 millió forintos kedvezményes hitelt kapnak az első házasságukat megkötő, 18 és 40 év közötti nők, szabad felhasználásra kamatmentesen. A törlesztést az első baba megszületése után három évre felfüggesztik, a  második gyerek érkezése után már a tartozás 30 százalékát elengedik,  a harmadik gyermek megszületése után pedig a hitel még hátralévő részét eltörlik.

EZT OLVASTAD MÁR?

Ez a program várhatóan július 1-től lesz elérhető.

Óriási kedvező változás, hogy a kamattámogatott kölcsönt  most már használt lakások vásárlására is felvehetik a családok. Erre várhatóan szintén július elsejétől  lesz lehetőség, 2 gyermek esetén 10, három vagy több gyerek után 15 millió forintos kamattámogatott hitelt lehet fölvenni.

A négy vagy több gyermekes anyák szja kedvezménye várhatóan a jövő évtől indul. Emellett a családi adókedvezmény is igénybe vehető. Az államtitkár hangsúlyozta: ilyen családi támogatás sehol a világon nincs még!

A nagyszülők várhatóan július 1-től vehetik igénybe a gyedet a szülők döntése alapján, de amellett a gyed extra igénybevételére nincs mód.

Eközben a címlapon

2022-ig 20 ezer új bölcsődei férőhely épül, 2020-ig tízezer, és azt követően újabb tízezer, így nem lesz akadálya, hogy ha a szülők úgy döntenek, bárhol bölcsődébe adhassák a gyermeküket.

A háromgyermekes családok 2,5 millió forintot kapnak 7 személyes új autó megvásárlására, hogy a mobilitás nehézsége ne legyen akadálya a negyedik gyermek megérkezésének.

Az államtitkár hangsúlyozta: ezeknek a támogatásoknak a fedezete már a 2019-es költségvetésben rendelkezésre áll.