MEDICINA

Fá­radt vagy és ki­al­vat­lan? Ez a 7 ötlet vég­képp po­kollá teszi az éj­sza­kád

Mit szok­tál csi­nálni, ha nem tudsz el­aludni? Lehet, hogy éppen azok a dol­gok tar­ta­nak ébren, ame­lyek­nek se­gí­te­niük kel­lene? Meg­mu­tat­juk, mi a hét leg­rosszabb dolog, ami­hez ilyen­kor nyúl­hatsz.

Csak akkor fekszel le, amikor fáradt vagy

Bár logikusnak hangzik, nem a legjobb ötlet mindig akkor lefeküdni, amikor fáradt vagy. A szervezetnek inkább rutinra, állandó lefekvési időre van szüksége ahhoz, hogy a megfelelő hormonokat a megfelelő időben válassza ki. Azzal a lehető legrosszabbat teszed, ha egyszer sokáig bulizol, máskor pedig már korán lefekszel.

Fotó: Pinterest
Felkelsz, ha nem tudsz aludni

Sokan tanácsolják, hogy ha nem tudsz aludni, kelj fel, és olvass, vagy csinálj valami mást. Ám a valóság az, hogy a pihenéssel töltött idő akkor is sokat számít a szervezetnek, ha épp nem alszol. A lényeg, hogy igyekezz nem idegeskedni az alváshiány miatt, inkább fogd fel relaxációként a helyzetet, és így máris csökken a stresszhormonok mennyisége a szervezetben. Ráadásul, ha valamivel elfoglalod magad, attól még jobban felébredsz, vagyis kisebb az esélyed arra, hogy hamar visszaalszol.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Altatót szedsz

Paradox helyzet, de az altatók, bár bizonyos esetekben segíthetnek, ám ugyanannyit ártanak is. A tabletták ugyanis egyáltalán nem javítják az alvás minőségét, így hiába alszol, nem pihened ki magad. Egyes kutatások szerint egyébként még az alvás mennyiségét sem növelik számottevően: a kutatók azt állítják, hogy csak pár perccel hamarabb alszol el altatóval, mint nélküle. Van viszont egy csomó mellékhatásuk, és rájuk is lehet szokni.

Fotó: Pinterest
Melatonint veszel be

A sötét beindítja a szervezetünkben a melatonin nevű hormon termelését, amelyik többek között az alvás szabályozásáért is felelős. Sokan melatonintartalmú étrendkiegészítőket szednek, hogy segítsék ezt a folyamatot, ám nem biztos, hogy érdemes beavatkozni a test természetes ciklusaiba. A kutatások szerint ugyanis a melatonin tabletták is csak pár perccel növelik meg az alvás időtartamát. Ha viszont tablettával pótoljuk a melatonint, az képes átvenni a szervezet természetes melatonintermelésének szerepét. Ráadásul ezek a tabletták 3-4 óra alatt fejtik ki a hatásukat, így lefekvéskor már késő őket bevenni.

Megiszol egy pohárkával

Az alkohol valóban ellazít, és rövid távon segíti az elalvást, az alvás minőségét jelentősen rontja, vagyis kipihentebb biztosan nem leszel tőle. Ráadásul az éjszaka közepén többször felébredsz, mert vécére kell menned, de akár még átmeneti légzési problémáid is lehetnek, mivel az alkohol ellazítja a torok és a garat izmait. Ezek pedig mind megzavarják az alvásodat. Vacsora után már ne igyál szeszes italt, mert akár 4-5 órán keresztül is zavarhatja a szervezetedet.

Fotó: Pinterest
Bárányokat számolsz

Ha valamilyen egyszerű, de monoton tevékenységgel foglalod le az agyadat, az segíthet, de arra vigyázz, hogy a számolás ne váljon a szorongás forrásává. Ha ugyanis túl sokáig jutsz a számolásban, elkezdhetsz aggódni amiatt, hogy még mindig nem alszol. Inkább képzelj el egy kellemes helyet, ahová szívesen elutaznál - ez a vizualizáció nem okoz stresszt, így valóban segíti az elalvást.

Eközben a címlapon

Az órát nézed

Ha tudod, hogy egyre kevesebb időd van az ébresztőig, attól egyre idegesebb leszel. Így egyre több stresszhormon lesz a szervezetedben, amitől még nehezebben alszol el. Ha lehet, kapcsold ki az óra világítását, és a telefonnal se aludj együtt.